Skrur opp bensinavgiften

Illustrasjonsfoto: Scanpix 
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) gir blaffen i at 100.000 norske Facebook-brukere har organisert seg i en protestaksjon mot bensinprisene. Hun varsler enda høyere avgifter.

Halvorsen lar seg ikke skremme av verken e-post- og sms-aksjoner eller «Protestaksjon mot bensinpriser» på Facebook, som nå har 100.000 medlemmer. Hun gjør det klart at folk må regne med høye olje- og bensinpriser i framtiden.

– Oljeprisen er den avgjørende faktoren for den økningen vi har hatt i det siste. Bensin- og dieselprisen henger sammen med prisen på olje. Oljeprisen svinger jo, men det kan tenkes at oljeprisen vil være ganske høy fremover, sier Halvorsen til Aftenposten.

Hun avviser reduksjon i avgiftene.

– Avgiftsreduksjon er ikke aktuelt. Vi må regne med høy pris på fossilt brennstoff. Det er kort tid siden det ble vist at de norske utslippene gikk opp, og den norske transportsektoren var en viktig bidragsyter, sier finansministeren.

Hun viser til at folk flest i gjennomsnitt bruker 3,5 prosent av sitt forbruk på drivstoff, og at dette dermed er en forholdsvis liten utgiftspost på husholdningsbudsjettet.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å øke autodieselavgiften med 10 øre per liter og bensinavgiften med 5 øre per liter med virkning fra 1. juli. For en bensindrevet personbil med et forbruk på 0,8 liter per mil og årlig kjørelengde på 20.000 kilometer betyr økningen 100 kroner ekstra i året inkludert moms. (©NTB)