Drept i kamper med norske styrker

Rundt 15 Taliban-soldater skal være drept i harde kamper med norske styrker i Afghanistan de siste to ukene.

ISAF  
* Den internasjonale NATO-ledede styrken ISAF teller 49.216 soldater fra 41 land.
* ISAF er i Afghanistan etter et enstemmig vedtak i FNs sikkerhetsråd og etter anmodning fra afghanske myndigheter.
* Norge bidrar for øyeblikket med flere hundre soldater, flere helikoptre og spesialstyrker i ISAF.
* Hoveddelen av de norske styrkene befinner seg i Camp Nidaros i byen Mazar-i-Sharif og i en såkalt PRT (Provincial Reconstruction Team) i byen Maimana i Faryab-provinsen.
(Kilde: NTB)

Ingen norske soldater ble skadet, men flere Taliban-soldater skal være drept i løpet av den to uker lange operasjonen, som ble avsluttet i forrige uke, skriver VG Nett.

Ifølge NRK er det første gang at norske soldater fra Telemark bataljon har vært i direkte angrepskrig mot opprørere nord i Afghanistan.

– Det har vært harde tak. De har slåss hardt, og vi vurderer det dit hen at vi har drept rundt 15 personer under denne operasjonen, sier John Inge Øglænd, pressetalsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) til NRK.

I løpet av aksjonen ble de 250 soldatene fra Telemark bataljon involvert i tre blodige trefninger.

Det er andre gang på et halvt år at den norsk ISAF-styrken har deltatt i en omfattende offensiv i den urolige Badghis-provinsen vest i Afghanistan. I november i fjor ble rundt 50 Taliban-soldater drept i den forrige ISAF-offensiven i den fattige provinsen på grensen til Turkmenistan, ifølge VG Nett.

Begge gangene er felttogene gjennomført sammen med afghansk politi og afghanske regjeringssoldater.

– Vårt største fortrinn er teknologien. Den gjør det mulig for oss å bekjempe fiendtlige styrker på betryggende avstand. Dette er en bevisst strategi for å unngå egne tap, sier sjef for Telemark bataljon og sjef for Quick Response Force, oberstløytnant Kjell Inge Bækken, til VG Nett på telefon fra Afghanistan.

Bækken forsikrer overfor nettavisen at det ikke har gått sivile, afghanske liv i kampene. (©NTB)