Ban håper på vendepunkt i Burma

Ban håper på vendepunkt i Burma Les mer Lukk

Giverkonferansen for de burmesiske syklonofrene startet søndag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa ved åpningen at konferansen er et vendepunkt for hjelpearbeidet.

Burma håper å få samlet inn over 50 milliarder kroner til de nærmere 2,4 millioner menneskene som er rammet etter syklonen.

- Burmesiske myndigheter er enige i at det er behov for å handle raskt. Jeg håper at den nølende holdningen som har blitt utvist tidligere hører fortiden til, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon under åpningen av konferansen.

Vil ha større FN-rolle

Den kinesiske utenriksministeren Yang Jiechi mener FN bør spille en større rolle i Burma i kjølvannet av syklonen.

- Kina setter pris på innsatsen til Ban Ki-moon og ønsker at FN kommer sterkere inn. FN bør sammen med burmesiske myndigheter jobbe for å hjelpe ofrene etter syklonen. Først og fremst må man hindre utbrudd av epidemier, deretter må man ta fatt på gjenoppbyggingen, sa Yang.

Utenriksministeren understreket samtidig at Burma mer enn noensinne trenger internasjonal hjelp og støtte.

- Dette handler om humanitære oppgaver og man bør ikke forsøke å gjøre det til et politisk anliggende, påpekte Yang.

Kan få komme inn

Militærjuntaen har måttet tåle hard kritikk for å ha nektet utenlandske hjelpearbeidere og komme inn i landet, men søndag kom det signaler om at utlendinger kan få lov til å delta i arbeidet med å hjelpe syklonofrene.

- Min regjering er klar til å la de organisasjonene som er interessert i å bidra med gjenoppbyggingen få komme inn i Burma, sa statsminister Thein Sein søndag.

Et høytstående medlem av den amerikanske delegasjonen framsatte krav om at Burma må åpne grensene sine for utenlandsk hjelp om de ønsker pengebidrag fra USA.

FN anslår at 40 prosent av ofrene har fått den hjelpen de trenger. Det er tre uker siden syklonen rammet Burma. (©NTB)