– Toåringen kommer hjem til Norge

Den norske kvinnen (21) som sitter fengslet i Bolivia, har skrevet under på en fullmakt som gjør at datteren hennes på to år kan sendes hjem til Norge så raskt som mulig. For kvinnen selv ser det verr

Kvinnen og hennes norske advokat snakket sammen på telefon natt til lørdag, og de ble enige om å få toåringen ut av fengselet og hjem til Norge.

– Hun ser at hennes datter på to år bør hjem raskt. Hun har signert en fullmakt for å få dette til så raskt som mulig, sier advokat Marius Dietrichson til VG Nett.

Men for de arresterte jentene ser det verre ut. Norge har ingen utleveringsavtale med Bolivia, men etter en rettskraftig dom kan den dømte søke om å få sone i hjemlandet.

– Ikke pliktig

– Det kommer fram av en konvensjon i regi av Europarådet som 63 land har ratifisert, blant dem Bolivia. Den sier at man kan søke dersom det foreligger en rettskraftig dom, sier Unni Gunnes ved Justisdepartementet til NTB.

Men selv om de norske jentene søker etter en eventuell dom, så er det ikke sikkert de får sone i Norge.

– Bolivia er i dette tilfellet ikke pliktig til å innvilge en søknad, men det er en avtale som gjør det mulig. Men først må det foreligge en rettskraftig dom, og her er det jo ikke en rettssak engang ennå, sier Gunnes.

21-åringen og to andre norske kvinner i alderen 17-21 år ble mandag kveld pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia etter at politiet fant 22,5 kilo kokain i bagasjen deres.

Boliviansk politi er sikre

De norske jentene hevder narkotikaen må ha blitt plantet på dem, men boliviansk politi er av en helt annen oppfatning.

– Vi er sikre på at jentene kjente til dette, sier avdelingsdirektør for narkotikasaker i Cochabamba, Lorena Millan ifølge NRK.

Etterforskningslederen håper at etterforskningen vil være ferdig innen to måneder. Hun sier det er lite sannsynlig at stoffet er plantet hos de norske jentene.

– Alle jentene ble tatt med narkotika i bagasjen. Mengden kokain var nesten lik hos de tre. Slik jeg ser det, er det ikke mulig å plante over 22 kilo kokain hos noen uten at de merker det, sier Millan.

Jobber mot bakmennene

Narkotikaen var fordelt på elleve sportsbager. En av politiets hovedteorier er at jentene brakte med seg det to år gamle barnet til 21-åringen for å skape en atmosfære av uskyld, skriver VG. Oberstløytnant Milton Sanchez sier at politiet nå jobber på spreng for å få tak i bakmennene.

– De tre norske jentene må ha fått dette stoffet et sted, sier han. Ved statsadvokatens kontor opplyses det at politiet har seks måneder på seg til å etterforske saken. Da må det legges fram en tiltale.

Og fram til det risikerer jentene å sitte varetektsfengslet i det søramerikanske landet. Strafferammen for narkotikaforbrytelser i Bolivia er fra fem til 20 år, beroende på typen lovbrudd. (©NTB)

Les også:

- Brukte toåringen for å virke uskyldig