Toåringen kan hentes hjem raskt

Advokaten til moren som sitter fengslet i Bolivia, mener man raskt kan hente hjem barnet på to år.

Advokat Marius Dietrichson representerer 21-åringen som er fengslet i Bolivia, og som har toåringen sin hos seg. Han mener man uansett får barnet hjem.

– Det skal vi nok klare ganske raskt, men vi må heller ikke glemme moren i dette bildet. Hennes rettssikkerhet må ivaretas, sier Dietrichson til NRK.

Ifølge norske medier har den 21 år gamle moren inntil videre ønsket å beholde datteren i fengselet.

Kontakt

Utenriksdepartementet i Oslo er i kontakt med både familien og barnevernet for å finne en best mulig løsning for toåringen.

– Vi jobber for en løsning som er til det beste for barnet i samråd med familien og barnevernet, sier pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

De tre kvinnene som ble arrestert i Cochabamba mandag, mistenkes for forsøk på smugling av kokain. Direktøren for den statlige spesialstyrken for bekjempelse av narkotikatrafikk i Cochabamba, Milton Sánchez Pantoja, forteller til NTB at kokainen ble funnet i elleve pakker i bunnen på tre sportsbager. Pakkene befant seg i alle av de tre store koffertene som kvinnene ville sjekke inn på flyet.

Det at de ble tatt mens de fraktet narkotikaen i sin egen bagasje, er i seg selv et tungt bevis mot dem, sier Sánchez. Han vil ikke spekulere på om de mener andre er involvert.

Etterforskerne undersøker nå blant annet hvor de fikk kokainen fra, men jentene sier selv at de kjøpte bagene på markedet i byen, sier Sánchez.

– Sannsynligvis lurt

En boliviansk professor mener det er svært sannsynlig at jentene ble lurt. Ferdnando Salazar er professor i statsvitenskap med narkotikatrafikk i Bolivia som sitt spesialfelt. Han mener funnet i Cochabamba er helt atypisk, ifølge TV 2.

Både fordi det er en uvanlig stor mengde å ta med seg på grunn av sikkerhetssituasjonen på flyplassen, og fordi man må ha svært gode kontakter for å få tak i slike kvantum, mener han.

En representant for ambassaden i Buenos Aires og den norske generalkonsulen i La Paz, Ian Hornsby, er i Cochabamba for å bistå de tre jentene og barnet så langt det lar seg gjøre.

– De tre er ved godt mot og har det etter forholdene bra. De to diplomatene gjør det de kan for å gjøre forholdene så gode som mulig og bistå med praktiske gjøremål, forteller Jahnsen.

Foreldrene til den ene jenta har også bestemt seg for å reise ned for å støtte sin 18 år gamle datter.

Anker varetektsfengsling

Jentene ble varetektsfengslet onsdag og fikk 72 timer på seg til å anke. Ambassadøren i Argentina, Nils Haugstveit sier at de fredag diskuterer med advokaten om de skal anke.

Dersom de ikke anker, eller anken blir avvist, må de belage seg på å bli sittende i varetekt mens etterforskningen og den videre rettsprosessen går sin gang, noe som kan ta både måneder og år.

Strafferammen for narkotikaforbrytelser i Bolivia er fra fem til 20 år, beroende på typen lovbrudd.

Norge har ingen utleveringsavtale med Bolivia, men uansett er det ikke aktuelt med utlevering før det foreligger en rettskraftig dom. Kripos er nå koblet inn i saken, og har bedt om opplysninger om saken. De kan få ansvar for eventuelle politiavhør i Norge, og det kan også bli aktuelt å sende representanter til Bolivia for å bistå jentene, ifølge NRK. (©NTB)