Stor spenning før Mars-landing

En modell viser hvordan det kan bli seende ut når NASAs romsonde Phoenix er kommet i arbeid på planeten Mars. Foto: REUTERS/NASA/JPL/UA/Lockheed Martin/Handout/SCANPIX Les mer Lukk

Romsonden Phoenix skal starte letingen etter is, vann og liv på Mars.

Det knytter seg stor spenning til landingen, som er svært krevende og etter planen skal skje klokken 1.53 natt til mandag.

– NASAs nye marssonde skal ta prøver av jordsmonnet for å undersøke om det finnes vannis og spor av mikrobielt liv i arktis på den røde planeten, sier romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har på forhånd fotografert landingsstedet nøye, og området skal ha få svarte steiner. Hittil har bare fem av de tretten sondene som er sendt til Mars, overlevd landingen, ifølge Tandberg.

Mars hadde tidlig i sin historie mye vann. Men vannet forsvant, og forskerne vet ikke hvorfor dette skjedde og hvor vannet ble av. Romsonden skal forsøke å løse noe av mysteriet. For å gjøre dette, har sonden med seg sju ulike instrumenter og et graveredskap som kan nå en halv meter ned i bakken.

Phoenix har en forventet levetid på 90 dager etter landing på den røde planeten. (©NTB)