Nevner ikke menneskerettigheter under juntabesøk

Foto: Scanpix
Statssekretær Raymond Johansen i UD vil ikke ta opp menneskerettsspørsmål med militærjuntaen under sitt Burma-besøk.

Johansen sa før reisen at han ville forsøke å overlevere et brev til juntaen hvor det ville være unaturlig å ikke nevne Norges holdning til Burmas brudd på menneskerettighetene og behandlingen av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Men ifølge VG handler brevet kun om den humanitære situasjonen for syklonofrene, og det står ingenting om menneskerettigheter.

– Vi vil ikke gjøre noe som kan ødelegge for det humanitære hjelpearbeidet etter syklonen. Vi er avhengig av at burmesiske myndigheter åpner opp, slik at ofrene for syklonen får hjelp, sa Johansen da han ankom flyplassen i Bangkok onsdag.

Statssekretæren sier rett ut at det vil være galt å snakke om menneskerettigheter under besøket fordi det kan brukes som et argument for militærregimet til å si nei til hjelp.

– Hvis de låser døren og kaster nøkkelen, så kan vi ha god samvittighet fordi vi har tatt opp spørsmål om menneskerettigheter. Men hvem er det som vil lide da? Det er de 100.000 menneskene som ikke får nødhjelp, sier han.

Før reisen understreket Johansen at målet med reisen først og fremst er humanitært, men han ville vurdere å overlevere et brev som også inneholdt kritikk av militærjuntaen.

Norge er invitert til Burma i forkant av giverlandsmøtet som finner sted i Burmas største by Rangoon søndag, men det er uklart om Norge vil delta på dette møtet. Statssekretæren er lovet en helikoptertur over katastrofeområdene fredag og skal få en redegjørelse av Burmas utenriksminister om situasjonen etter syklonen som rammet landet for snart tre uker siden. (©NTB)