Innrømmer ikke sabotasjeplaner

Avhørene av mennene som er mistenkt for sabotasjeplaner mot atomkraftverket i Oskarshamn fortsetter torsdag, sier Sven Erik Karlsson, fra politiet i Kalmar fylke. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

De to mennene som er siktet for å ha forberedt sabotasje mot det svenske atomkraftverket i Oskarshamn har ikke innrømmet noe i avhør, opplyser politiet.

Mistankene mot dem ble likevel styrket i timene som gikk etter at de ble pågrepet onsdag morgen, sier informasjonssjef Sven-Erik Karlsson hos politiet i Kalmar fylke.

Avhørene av de to mennene fortsetter torsdag. I løpet av dagen skal påtalemyndigheten ta stilling til om mennene fortsatt skal være fengslet eller om de skal settes fri.

En av reaktorene ved kjernekraftverket ble stengt onsdag kveld. Samtidig er bombeteknikere med spesialtrente hunder i ferd med å gjennomsøke området.

De to mennene, som er 44 og 53 år gamle, var innleid i forbindelse med vedlikeholdsarbeid på en av reaktorene. En av dem skal være kjent av politiet fra tidligere forhold.

Spor av sprengstoff

Alarmen gikk onsdag morgen, da en av mennene forsøkte å bringe inn en pose med spor av et høyeksplosivt sprengstoff da han kom på jobb ved atomkraftverket. De to siktede har i flere dager kunnet bevege seg fritt inne på anlegget.

På utsiden av posen var det spor av det politiet tror er TATP, et sprengstoff som blant annet ble brukt under terrorangrepet i London i juli 2005.

Sporene av sprengstoff ble oppdagen ved en stikkprøve. Oskarshamn er det eneste svenske kjernekraftverket som ikke har permanent utstyr for å oppdage sprengstoff, melder Sveriges Radio. Reglene om at alle innpasserende må kontrolleres gjelder fra 1. januar i år, men Oskarhamns eiere OKG har søkt om utsettelse med å skaffe det nødvendige utstyret til 2010. De er imidlertid pålagt å installere utstyret innen 15. desember i år.

Lett å lage

TATP, triacetontriperoxid, er et farlig og svært ustabilt sprengstoff. Men det er også relativt lett å lage, med lett tilgjengelige ingredienser. De finnes blant annet i midler for tette rør og neglelakkfjerner.

Den mistenkelige posen, som kun inneholdt toalettartikler, ble skutt i stykker. Restene skal undersøkes nærmere av kriminalteknikere.

Kriminalteknikerne hadde sent onsdag kveld ennå ikke fastslått med sikkerhet at det dreide seg om TATP.

Sveiseren som ble pågrepet, har jobbet på verket siden begynnelsen av mai. Han jobber for en innleid entreprenør og har utført sveisearbeid inne på et sikkerhetsklarert område. (©NTB)