Utenriksministeren deltar i Festspillene

Sven Nordin og Maria Bonnevie i oppsetningen av Ibsens Brand på Den Nationale Scene i Bergen.(Foto: Marit Hommedal / SCANPI) Les mer Lukk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bidrar sterkt ved årets festspill i Bergen. Onsdag holdt han åpningstalen og lørdag deltar han i en diskusjon om Ibsens Brand.

(Foto: Scanpix)

– All god kultur er internasjonal, sa utenriksministeren under åpningstalen i Grieghallen. Han tok for seg vårt forhold til lyd og karakteriserte lyd som makt. Utenriksministeren sa også at kultur er en viktig del av utenrikspolitikken.

Kongen kom

Solen skinte, og musikantene spilte da kongeparet kom til festspillåpningen i Bergen onsdag.

Første stopp for de kongelige var Kong Olav Vs plass midt i sentrum der de ble mottatt av 350 musikanter. Kongeparet fikk høre både «Kongesangen» og «Bergenssangen» før de dro videre til Grieghallen.

Kongen sa i sin åpningstale at det alltid er en glede å være i Bergen og møte det kulturelle mangfoldet. Han roste Festspillene for å ta i bruk nye arenaer, blant annet bagasjebåndet på Flesland og hustakene rundt Lille Lungegårdsvann.

Møteplass

– Vi vil at Festspillene skal være en viktig møteplass for skapende og utøvende kunstnere fra Norden og Baltikum. Vi vil ha en bred samfunnsmessig appell og nå ut til større grupper enn dem som fra før er opptatt av kunst. Men vi vil selvsagt nå dem også, sa festspilldirektør Per Boye Hansen da han sammen med forfatteren Dag Solstad ga en orientering om årets Festspill før åpningen.

– Vi hadde 40.000 besøkende på våre innendørsarrangementer i fjor. Vi vil ikke si oss fornøyd før absolutt alle plasser er utsolgt, men en undersøkelse viser at 23 prosent av Bergens befolkning sier de har deltatt på minst ett arrangement under Festspillene. Dette viser at vi når mange, sa Boye Hansen.

Brand

Kongeparet møtte onsdag som vanlig folket på Kong Olav 5s plass under åpningen av Festspillene i Bergen.

Festspillene omfatter i år rundt 160 arrangementer. En av årets største satsinger er Ibsens Brand på Den Nationale Scene i samarbeid med Nationaltheatret i Oslo.

Forfatteren Dag Solstad har skrevet et essay om Brand, og han skal delta i en diskusjon om stykket sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og redaktør Harald Stanghelle lørdag.

– Jeg er veldig betatt av Brand, men jeg har aldri riktig skjønt hva som førte til den store begeistringen da det ble oppført første gang, sa Solstad. Han har i sitt essay blant annet gått gjennom anmeldelsene av stykket fra 1866 og trukket linjene til vår tid.

Stykket er satt opp av den spanske regissøren Calixto Bieito, og Sven Nordin og Maria Bonnevie spiller hovedrollene som Brand og hans kone Agnes.