To pågrepet etter mistanke om atomsabotasje i Sverige

To sveisere er mistenkt for å ha planlagt sabotasje ved kjernkraftverket i Oskarshamn etter at en av mennene ble avslørt med spor av sprengstoff da han kom på jobb onsdag morgen. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

To personer er pågrepet mistenkt for å ha forberedt sabotasje ved et atomkraftverk i Sør-Sverige. Alarmen gikk etter at en sveiser forsøkte å bringe inn en pose med spor av et høyeksplosivt sprengstof

De to mistenkte er begge sveisere og har i flere dager kunnet bevege seg fritt inne på kjernekraftverket Oskarshamn, skriver Kvällsposten, som siterer politiet og ledelsen ved verket. En bombegruppe skulle onsdag ettermiddag gjennomsøke området på jakt etter mer sprengstoff.

Det var like før klokka åtte onsdag morgen at sikkerhetskontrollen ved verket avslørte at noe var galt. En sveiser viste seg å ha med seg en pose med spor av TATP, et sprengstoff som blant annet ble brukt under terrorangrepet i London i juli 2005.

Sveiseren ble straks brakt inn til avhør, og bombeteknikere fra politiet i Malmö rykket ut. De sperret av et område på 300 meter rundt funnstedet.

– Ettersom det dreide seg om et stoff som ikke hvem som helst går rundt med, så slo vi alarm, sier Anders Österberg, informasjonsansvarlig ved kjernekraftverket.

– Det er ikke noe man bruker for å sprenge bort sten i hagen, sier han til Dagens Nyheter.

Det skal kun være snakk om meget små mengder av sprengstoffet, og posen så ellers ut til å inneholde toalettartikler.

Oppskrift på nettet

TATP kan fremstilles ved hjelp av oppskrifter på internett, og ingrediensene er ikke uvanlige. De finnes blant annet i middel for tette rør og neglelakkfjerner.

Sveiseren som ble tatt inn til avhør, har jobbet på verket siden begynnelsen av mai. Han arbeider for en innleid entreprenør og har utført sveising inne på et sikkerhetsklarert område.

Selskapet OKG, som driver kjernekraftverket, understreker i en pressemelding at anlegget aldri var truet og at sprengmiddelet kun ble påvist på posens ytterside.

– God sikkerhet

– Vi kan konstatere at våre sikkerhetsrutiner fungerer, sier OKG-sjef Lars Thuring.

Også det tyske energiselskapet E. ON, som eier kraftverket, toner ned saken.

– Dette har ingenting å gjøre med en bombetrussel eller et bombeangrep, sier talsmann Jens Schreiber.

Flere hundre ansatte ble evakuert da alarmen gikk, men dette skal ikke ha påvirket driften av atomkraftverket.

Oskarshamn er det ene av tre atomkraftverk som står for produksjonen av halvparten av Sveriges energibehov. Det eies av E. ON og finske Fortum. (©NTB)