– Fortsatt mye uavklart om sykehotell

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad etter høringen om sykehushotellet ved Radiumhospitalet. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

– Det er fortsatt en lang rekke ubesvarte spørsmål om sykehotell ved Radiumhospitalet, sier lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Tom H. Nesvik (Frp).

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): De mange rundene om bygging av sykehotell var tema for en åpen høring i Stortinget tirsdag. Her kom det fram at ledelsen i Helse Sør Øst vil foreslå for styret at det blir gjennomført en ekstern gjennomgang av hele saken.

– Dette stiller jeg meg positivt til, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap).

– Mye uklart

– Det er fortsatt mange løse tråder å nøste opp. Det er uklart hvem som skal drive sykehotellet og hvordan det skal finansieres, sier Nesvik til NTB.

Han viser til at regjeringen bevilget 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til tiltaket med et løfte om 60 millioner til i statsbudsjettet for 2009.

– Likevel mangler man 30 millioner kroner fordi hotellet er beregnet å koste 140 millioner kroner, sier han.

Nesvik er imidlertid godt fornøyd med at det blir sykehotell selv om det fortsatt er mange spørsmål han gjerne ville hatt svar på.

Komitélederen vurderer nå om ikke Stortingets kontrollkomité også bør se på saken slik at man kan få et svar på blant annet rollen tidligere direktør ved Rikshospitalet Åge Danielsen har spilt.

Fornøyd statsråd

Helseministeren er glad for at det er blitt en løsning. Hun avviser at pengene til Helse Sør Øst vil bety at andre helseforetak får mindre fordi pengene er lån som skal betales tilbake.

– Alt i alt har vi fått en god løsning i en vanskelig situasjon. Den vil bidra til å styrke kreftbehandlingen og kreftforskningen i Norge, sier hun.

Det er fortsatt uklart hvem som skal drive et sykehotell. Tirsdag var Kreftforeningen og Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) med på høringen, og begge sa seg kompetente til å stå for driften.

– Vi har økonomiske muskler til å gå inn i prosjektet med et betydelig beløp, konstaterte styreleder i Kreftforeningen Paul Hellandsvik. (©NTB)