Over 30.000 reisende uten flymuligheter

Stille og rolig på Stavanger Lufthavn Sola tirsdag formiddag, etter at ansatte på flyplassen ble tatt ut i streik og trafikken stoppet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Les mer Lukk

Over 30.000 reisende var tirsdag uten muligheter for å reise med det flyet de hadde bestilt plass på.

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Det samme antall reisende vil trolig bli berørt også onsdag, ettersom det ikke er noe som tyder på ny forhandlingskontakt mellom Avinor og LO Stat.

Streiken ble trappet ytterligere opp tirsdag med Stavanger lufthavn Sola og fem andre flyplasser i henholdsvis Sogn og i Nord-Norge.

Og særlig i de nordlige landsdelene går flyplasstreiken ut over mange pasienter og pleietrengende, men ifølge Helsetilsynets sjef, Lars E. Hanssen, er det foreløpig ikke registrert noen fare for liv og helse.

Ambulanse uhindret

Helsetilsynet anbefaler formelt sett ikke tvungen lønnsnemnd. Men et varsel fra tilsynet om at streiken utgjør en fare for liv og helse, vil i praksis føre til at regjeringen griper inn i konflikten med tvingen lønnsnemnd.

Et sentralt element når Helsetilsynet vurderer om det er slik fare, er om ambulanseflygingene kan foregå uhindret fra alle flyplasser i Norge.

– Og det kan de nå. Men i den grad det blir vanskelig å gjennomføre ambulanseflyginger, så vil det kunne gå ut over liv og helse, sier Hanssen til NTB.

330 kanselleringer

De tre store selskapene SAS Norge, Norwegian og Widerøe kansellerte tirsdag omtrent 330 avganger – fordelt på nesten 200 i SAS Norge, 62 for Norwegian og 70 for Widerøe.

SAS Norge gikk glipp av mellom 17.000 og 18.000 reisende, Norwegian vel 10.000 og Widerøe omtrent 3.200 reisende.

Flyselskapene har de siste dager tatt rutebussen til hjelp. SAS «busser» blant annet til Haugesund fra Bergen og Stavanger, mellom Alta og Lakselv som igjen er kommet på kartet som viktig flyplass i nord, og mellom Evenes og Bardufoss. Også Norwegian har satt opp busser mellom Alta og Lakselv, mellom Bardufoss og Evenes og til og fra Gardermoen for utenlandsreisende fra Bergen og Stavanger.

Foreløpig ikke utvidelse

LO Stat opplyste tirsdag at det ikke er vurdert noen utvidelse av streiken nå. Det er en fire dagers varslingsfrist før en ny opptrapping, slik at en fase tre av streiken tidligst kan iverksettes i løpet av kommende helg.

Konflikten ble tirsdag morgen utvidet til Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle. Streiken er også utvidet på Oslo Lufthavn, uten at det vil føre til at flyplassen må stenge.

Det har ikke vært kontakt mellom partene det siste døgnet, og det var heller ikke planlagt slik kontakt tirsdag. (©NTB)