Sju års forvaring for overfallsvoldtekter

En 31 år gammel mann som er funnet skyldig i tre overfallsvoldtekter i Oslo sentrum i fjor, ble mandag dømt til sju års forvaring med en minstetid på vel fire år.

Mannen tok betenkningstid til spørsmålet om anke. 31-åringen erkjente straffskyld for to av voldtektene, men nektet for den tredje.

To av voldtektene ble begått med betydelig grad av vold, og må karakteriseres som grov og hensynsløs mishandling, heter de i dommen fra Oslo tingrett. 31-åringen slo og sparket ofrene sine gjentatte ganger, og slag og spark var i stor grad var rettet mot kvinnenes hoder.

Overfalt ved porten

En 39 år gammel kvinne fortalte i retten at hun var sikker på at hun skulle dø da hun ble slått ned og voldtatt 31. januar i fjor. Kvinnen var på vei hjem fra byen, og var i ferd med å låse seg inn i porten til bygården da den tiltalte trengte seg inn døren. Inne i portrommet ble hun banket opp og voldtatt i anslagsvis 40 minutter.

Den andre voldtekten skjedde 4. mai i fjor i et parkområde på Grünerløkka da en 48 år gammel kvinne på vei hjem ble overfalt. Etter den brutale voldtekten klarte kvinnen å få med seg gjerningsmannen til en 7-Eleven-kiosk ikke langt unna. Der ble mannen filmet av et overvåkingskamera.

Bare noen timer senere skal han ha voldtatt en 42 år gammel kvinne ved Akershus festning. Tiltalte nektet straffskyld på dette punktet fordi han hevdet at han ikke husket noe fra denne episoden. Retten festet imidlertid lit til kvinnens forklaring og fant det bevist at mannen hadde stjålet kvinnens bankkort og brukt det til å betale en drosjetur samme morgen.

Funnet skyldig

31-åringen ble funnet skyldig i alle tre voldtektene, to tilfeller av legemsbeskadigelse begått under skjerpende omstendigheter og ett tilfelle av legemsbeskadigelse. I tillegg ble han funnet skyldig i grovt tyveri, trusler mot politifolk og oppbevaring av mindre mengder narkotika.

Retten dømte ham til sju års forvaring, med en minstetid på fire år og fire måneder, samme straff som aktor hadde lagt ned påstand om.

I vurderingen om mannen skulle dømmes til forvaring, har retten blant annet lagt vekt på at den første voldtekten skjedde bare åtte dager etter at han slapp ut fra soning etter en voldsdom. Fengselsoppholdet fikk ham ikke til å avstå fra å begå nye straffbare handlinger, bemerker retten.

Skyldte på narkotikamisbruk

Mannen forklarte i Oslo tingrett at narkotikamisbruk var bakgrunnen for de grove angrepene.

Hege Salomon, som er bistandsadvokat for en av de fornærmede, sier klienten hennes tok godt imot dommen.

– Dette var svært viktig for min klient, hun synes det er en rettferdig dom. Det viktigste for henne i denne saken er at samfunnet beskyttes mot ham, sier Salomon til NTB.