Fengslet for overfallsvoldtekt i Stavanger

En mann i 20-årene fra Sør-Rogaland er varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha voldtatt en 19 år gammel kvinne i Stavanger tidligere i år.

Stavanger (NTB-Mette Estep): Mannen ble mandag framstilt for varetektsfengsling i Jæren tingrett.

På en pressekonferanse mandag formiddag opplyste politiet at de sist fredag pågrep og siktet mannen for voldtekten som skjedde natt til søndag 6. januar. Mannen er utenlandsk statsborger og bosatt i Sør-Rogaland.

– Bakgrunnen var funn av siktedes DNA som etter vår oppfatning knytter ham til saken, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma ved Rogaland politidistrikt.

Den siktede ble oppsøkt av politiet tidligere i år og avhørt som vitne. I forbindelse med avhøret av mannen samtykket han til en såkalt referanseprøve. Denne DNA-prøven skal politiet nå kunne knytte til voldtekten.

Kalt inn til avhør

Offeret for overfallsvoldtekten har forklart at hun mener gjerningsmannen fulgte etter henne fra et utested før han slo til bak Victoria Hotel mellom klokka 01.15 og 01.20. I avhør har hun forklart at mannen snakket gebrokkent norsk og kan ha vært asiatisk.

Politiet ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å kommentere om kvinnens beskrivelse av gjerningsmannen stemmer med siktedes utseende.

Ifølge Soma erkjenner ikke den siktede straffskyld. I fengslingsmøtet mandag begjærte politiet fire ukers varetektsfengsling, blant annet på grunn av faren for at siktede skal rømme landet.

Mannen er ikke tidligere straffedømt.

Mannens forsvarer, advokat Knut Lerum, sier til Rogalands Avis at den siktede hevder han ikke husker noe fra natt til 6. januar.

Et samfunnsproblem

Overgrepet 6. januar er en av tre overfallsvoldtekter i Stavanger denne vinteren. Politiet har ingen grunn til å tro at mannen, som ble pågrepet fredag, har noe med de to andre sakene å gjøre, men han er heller ikke sjekket ut av disse sakene.

Politiet bedyrer at de bruker det de har av tilgjengelige ressurser på å etterforske sakene.

– Disse hendelsene er helt klart et samfunnsproblem. Vi har tro på at vi vil løse sakene, men det er et enormt puslespill, og vi mangler mange biter. Selv om vi har mange som leter etter bitene, vil det ta en god stund før vi kan avslutte etterforskningen, sier politistasjonssjef Henry Ove Berg i Stavanger.

I tillegg til de tre overfallsvoldtektene etterforsker politiet et tosifret antall voldtekter og voldtektsforsøk så langt i år. Dette representerer en stor økning i antall anmeldelser sammenlignet med i fjor, og har blant annet ført til at natteravnene i byen har begynt å følge folk hjem fra byen om nettene i helgene. (©NTB)