Åpner for de unge

Landslagssjef Åge Hareide presenterte mandag uttaket til privatlandskampen i fotball mot Uruguay på Ullevaal stadion 28. mai. (Foto: Lise Åserud/Scanpix) Les mer Lukk

Åge Hareide gjør det til fast rutine å stenge landslagstreninger. Samtidig åpner han for unge spillere i landslaget.

Fredrikstads juvel Tarik Elyounoussi og Rosenborg-spiller Vadim Demidov kan få sin landslagsdebut mot Uruguay neste uke. Også Per Ciljan Skjelbred og Tore Reginiussen fra U21-landslaget er med i 22-mannstroppen Hareide offentliggjorde mandag.

– Alle fire har hatt en fin start på sesongen. Ola (By Rise) skal se dem i U21-landskamp i Skottland tirsdag, og de er interessante spillertyper som kan bringe med seg entusiasme og selvfølgelig også kvalitet, sier Hareide.

– De har et hardt program for tiden, så vi må passe på ikke å belaste dem for mye heller, legger han til.

Hareide gjør det klart at han vil stenge en av de to treningene for presse og andre utenforstående, og at det er en praksis han heretter vil følge både ved treningskamper og kvalifiseringskamper.

Være i fred

– Det handler ikke om hemmelighetskremmeri, men vi opplever det som bra å kunne være for oss selv. Vi vil ha best mulig fokus når vi forbereder oss, og etter noen dårlige opplevelser blir det en kraftig innskjerping på det.

Hareide vil ikke ha flere opplevelser som dem han hadde på benken i Wales (0-3) og Montenegro (1-3) i vinter.

– Vi hadde to særdeles vonde opplevelser på vinterstid. Enkeltprestasjoner og lagprestasjoner på det nivået vil ikke bli tolerert. Vi skal studere nyre og hjerte og litt til for å være sikre på at spillerne er klare til å gjøre en god jobb, lover han.

Hareide tar med en større tropp enn vanlig til treningskamper, men plass for Erik Hagen er det ikke.

– Erik har nesten ikke spilt fotball, faktisk ikke siden i fjor høst. Det er for lite, men han var en av våre beste spillere da, og vi trenger spillere av hans type. Vi får se om andre står opp, sier Hareide.

Steffen Iversen er heller ikke med.

– Steffen har vært skadd lenge. Han er på vei tilbake i form, men har mest nytte av å være hjemme og trene nå, sier landslagssjefen.

Overskudd

Fredrik Strømstad har bitt seg fast selv om han er førstedivisjonsspiller, og Hareide registrerer med tilfredshet det han mener er stigende kvalitet i eliteserien. Landslagssjefen er heller ikke redd for formen til de seks utenlandsproffene som nå er utenfor sesong.

– De liker alle å trene, og det kan slå positivt ut at de får litt hvile og sjanse til å bygge opp overskudd, sier han.

Norges Fotballforbund har tatt ut følgende tropp til treningskampen for fotball menn mot Uruguay 28. mai:

Rune Allmenning Jarstein (Rosenborg), Håkon Opdal (Brann), Martin Andresen (Vålerenga), Eirik Bakke (Brann), John Carew (Aston Villa), Vadim Demidov (Rosenborg), Tarik Elyounoussi (Fredrikstad), Christian Grindheim (Heerenveen), Brede Hangeland (Fulham), Thorstein Helstad (Brann), Daniel Fredheim Holm (Vålerenga), Jon Inge Høiland (Stabæk), Azar Karadas (Brann), Erik Nevland (Fulham), Morten Gamst Pedersen (Blackburn), Tore Reginiussen (Tromsø), John Arne Riise (Liverpool), Per Ciljan Skjelbred (Rosenborg), Jan Gunnar Solli (Brann), Jarl-André Storbæk (Vålerenga), Fredrik Strømstad (Start), Kjetil Wæhler (Vålerenga).