Kutter i Afghanistan-styrken

Kutter i Afghanistan-styrken
Pengemangel tvinger forsvarssjef Sverre Diesen til å kutte kraftig i den norske styrken som skal sendes til Afghanistan.

Oslo (NTB): Både Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekrefter kuttene overfor VG. Høyere utgifter knyttet til mannskap og materiell som allerede er i Afghanistan er årsaken. Blant annet har økte lønninger og kostnader knyttet til tre helikoptre Norge har sendt til Maimana ført til behovet for kostnadskutt.

Planen var at 100 flere norske soldater skulle sendes til den norske leiren i Maimana. I stedet blir styrkeøkningen nå på mellom 40 og 50 soldater.

Forsvarssjefen fikk i vinter avslag fra forsvarsministeren på sitt ønske om å overføre 1 milliard kroner fra investeringsbudsjettet og over på driften.

- Jeg vil ikke kalle det en reduksjon, men det er riktig at vi ikke får til en så stor økning som vi hadde planlagt, sier forsvarssjefen.

En gjennomgang har vist at det vil bli nødvendig for Forsvaret å spare 300 millioner kroner på internasjonale operasjoner. Dette har imidlertid vist seg umulig, og derfor har forsvarsgrenene her hjemme blitt bedt om å spare inn. (©NTB)