Frykter epidemier og sultkatastrofe i Burma

Foto: Scanpix. 
Flere tusen barn i Burma vil dø av sult i løpet av få uker om ikke nødhjelp når fram til dem, advarer Redd Barna.

– Militærjuntaen er nødt til å åpne opp landet for nødhjelp, ellers er det ingen tvil om at mange liv vil gå tapt. Barn mellom 0 og 5 år er ekstra sårbare, sier leder for Røde Kors’ servicesenter for Stillehavsområdet, Ole Johan Hauge.

Hjelpearbeidere er fortvilte over å ikke nå inn med nødvendig hjelp til over 2,5 millioner burmesere som ble rammet da syklonen Nargis herjet landet for to uker siden.

Søndag kom FNs nødhjelpskoordinator John Holmes til Burma for å gjøre et nytt forsøk på å snakke fornuft med militærjuntaen som styrer landet. Generalsekretær Ban Ki-moon ankommer sannsynligvis onsdag eller torsdag for å legge ytterligere press på generalene, for at de skal åpne opp for nødvendig nødhjelp.

– Jeg vet ikke hvordan det skal skje, men det må skje nå. Det burde skjedd for flere dager siden. Det er altfor sent. For hver dag som går tikker vi nærmere en enda større katastrofe, sier Hauge.

Han påpeker at mangelen på medisinsk nødhjelp og rent vann gjør at det er fare for store sykdomsepidemier.

– Barn sulter

FNs siste rapport viser at rundt to millioner av de overlevende etter katastrofen mangler mat og rent vann.

Redd Barna sier at det først og fremst vil gå ut over de minste.

– Vi er ekstremt bekymret for at mange barn i de rammede områdene nå lider av akutt underernæring, det alvorligste nivået av sult, sier Jasmine Whitbread, leder av Redd Barnas Burma-operasjoner i Storbritannia til AP.

– Når mennesker når dette stadiet, kan de dø i løpet av får dager. Barn kan allerede ha omkommet på grunn av matmangel, legger Whitbread til.

Blokkerer

Storbritannias statsminister Gordon Brown har kalt juntaens respons til katastrofen «umenneskelig», mens Sør-Afrikas erkebiskop og nobelprisvinner Desmond Tutu mener regimet «har erklært krig mot sin egen befolkning».

Militærjuntaen har latt flere eksperter få komme inn i landet de siste dagene, men fortsatt blokkerer de store nødhjelpsforsendelser. Utenfor Burma ligger et fransk skip med 1.000 tonn mat og utstyr på vent.

– Vi får sendt inn noen forsyninger med fly, men målt opp mot behovet er det ikke tilstrekkelig. Vi er nødt til å få mulighet til å legge til kai med skip lastet med nødhjelp, sier Hauge, som hittil har sendt av gårde 30 flylass fra Kuala Lumpur.

– Mangler alt

– Det var mer forferdelig enn det er mulig å beskrive, sier en forretningsmann som har besøkt det katastroferammede Irrawaddy-deltaet i Burma til AFP.

– I en hytte uten tak var rundt hundre mennesker samlet i øsende regn. De var uten mat og rent vann. Ingen av dem hadde noe mer enn klærne de sto i, sier forretningsmannen.

Men juntaen mener de kan kontrollere nødhjelpsoperasjonene selv. En statlig TV-kanal viste søndag bilder av juntaleder Than Shwe (75) i en nødhjelpsleir i utkanten av Rangoon. For første gang siden syklonen besøkte han de katastroferammede områdene.

I statlige aviser publiseres det bilder av smilende burmesere som får utlevert forsyninger fra juntaens generaler. Generalene avviser også at det har brutt ut epidemier.

– Generalene frykter at det skal være flere hjelpearbeidere i landet enn det de kan kontrollere, men det er nettopp det det er behov for nå, sier Hauge.

To uker etter at syklonen krevde minst 134.000 liv i Burma, frykter han at det er enkelte isolerte områder som fortsatt ikke har fått noen form for hjelp. (©NTB)