Flyplasstreiken utvidet

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

Flyplasstreiken ble ved midnatt lørdag utvidet til å omfatte Kristiansund lufthavn. Partene skal ikke ha planer om å møtes.

(NTB-Anne M. Gøystdal) Til sammen seks lufthavner var søndag rammet av streiken. Det har ikke vært kontakt mellom partene i helgen.

– Nei, det har ikke vært kontakt, og så vidt jeg vet er det heller ikke planlagt noe møte i løpet av søndagen, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Sneltvedt i Avinor til NTB.

– Trenger tid

Informasjonssjef Stein Erik Syrstad tror heller ikke det blir nye samtaler i helgen.

– Vi holdt på å forhandle i uker, og meklet i flere dager. Da er det ikke det første vi gjør å ta kontakt med motparten. Vi trenger nok litt tid på hver vår side til å tenke gjennom situasjonen, sier Syrstad.

Varer streiken til 20. mai, vil den også omfatte ansatte ved Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle. Streiken vil også bli utvidet på Oslo Lufthavn.

Trolig må alle flyplassene holde stengt, med unntak av Gardermoen.

– Vi vil ta ut ytterlige 19 ansatte på Gardermoen, og vil til sammen ha rundt 60 personer i streik der. Det er snakk om teknisk personell og litt administrasjon. Vi kan ikke se at det streikeuttaket vil føre til at flyplassen må stenge, sier Syrstad.

Ved de andre lufthavnene er det tatt ut nødvendig personell som brann- og redningsmannskaper. Dermed har flyplassene måttet holde stengt.

– Ingen grunn til inngripen

LO Stats medlemmer krever lønnsutjevning i forhold til sammenlignbare grupper i Avinor. Avstanden mellom partene var stor da meklingen ble brutt.

– Streikeviljen er stor, og det er ikke noe problem å motivere folk. Det er beklagelig at passasjerer rammes, det synes vi er leit, men tredjepart rammes alltid i en streik, sier Syrstad

LO Stat er ikke bekymret for at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) skal gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

– Vi opplever ikke at det er noen grunn til det. Streik er jo en reell rettighet, og dette virkemidlet skal ligge svært høyt. Til tross for opptrappingen tirsdag, bør det ikke være grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sier Syrstad. (©NTB)