Diskuterte CO2-samarbeid

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tok i mot statsminister Jens Stoltenberg i Elysee-palasset i Paris fredag. Foto: REUTERS/Charles Platiau / SCANPIX Les mer Lukk

Frankrike og Norge vil samarbeide om å utvikle teknologi for fangst og lagring av CO2 i gasskraftverk.

Statsminister Jens Stoltenberg og Frankrikes president Nicolas Sarkozy diskuterte saken under et halvtime langt møte i Paris fredag.

– De har et pilotprosjekt for dette i Frankrike, og vi ønsker å samarbeide med dem om det, sier Stoltenberg til NTB.

Klima og energi, deriblant samarbeidet mellom StatoilHydro og Total på det russiske Stockman-feltet, var blant temaene på møtet.

Burma

Stoltenberg ønsket å ta en prat om en rekke temaer med statssjefen i landet som 1. juli tar over EUs presidentskap.

Også situasjonen for syklonofrene i Burma sto på dagsordenen.

– Vi kom med en veldig sterk felles oppfordring til Burmas regjering om at de fjerner alle hindringer for den humanitære hjelpen. Alle hjelpesendinger må hjelpes fram og internasjonale hjelpearbeidere må slippes inn i landet, sier Stoltenberg.

– Det er umoralsk at mennesker dør når hjelpen er der, sier Stoltenberg.

Frankrike er blant landene som har tatt til orde for å bruke maktmidler for å tvinge Burma til å slippe inn hjelp til syklonofrene. Men Stoltenberg er ikke enig i at dette er veien å gå.

– Den norske regjerings holdning er at å sende soldater inn for å tvinge fram hjelp vil være å gjøre vondt verre, sier Stoltenberg.

Til Norge

Fredag ble det også klart at Sarkozy har takket ja til å besøke Norge i 2009. Det var Stoltenberg som inviterte presidenten da de to møttes i Elyséepalasset i Paris.

Hvis Sarkozy kommer til Norge, blir det etter all sannsynlighet på statsbesøk, der kong Harald og dronning Sonja vil være vertskap. Presidenten og hans kone Carla Bruni vil da bo på Slottet under oppholdet.

Forrige gang en fransk president var på besøk i Norge var i 1984, da kong Olav fikk besøk av François Mitterrand. (©NTB)