Høyre og Frp nærmere flertall

Høyre og Frp nærmere flertall Les mer Lukk

Høyre og Frp er vesentlig større enn den sittende regjeringen og bare sju mandater fra stortingsflertall.


Målingen Sentio Research Norge har gjort for avisen Dagens Næringsliv i mai, gir Frp og Høyre 78 plasser på Stortinget. Rent flertall krever 85 mandater. Stoltenberg-regjeringen med Ap, SV og Sp får 74 mandater og ville i dag ha mistet stortingsflertallet.

Høyre får 17 prosent på målingen, fram 0,2 prosentpoeng, mens Frp har 28,3 prosent av velgerne i ryggen, en framgang på 1,5 prosentpoeng.

Valgforsker Bernt Aardal påpeker at meningsmålingene den siste tiden viser at Høyre/Frp ligger likt og dels høyere enn oppslutningen til regjeringspartiene.

– Dette viser hvor sentrale sentrumspartiene vil være i dette spillet. Ingen av blokkene, dagens regjering eller Høyre/Frp, oppnår flertall alene. Jeg skal ikke utelukke noe, men det skal fortsatt mye til før Høyre og Frp får rent flertall. Samtidig er det helt klart at de rødgrønne sliter for å holde flertallet fra sist stortingsvalg, sier Aardal.

Arbeiderpartiet er fortsatt størst med 29,8 prosents støtte, fram 1,2. Regjeringspartner SV får 7,4 prosent, fram 0,6. Senterpartiet har en oppslutning på 4,7 prosent, fram 0,5.

KrF går på den største smellen på målingen med en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng til 5,2 prosent. Venstre går tilbake 1 prosentpoeng til 5,4 prosent. (©NTB)