Krisen i Libanon over

Libanesiske soldater vokter veien til flyplassen i Beirut. Krisen i landet skal nå være over. Foto: Scanpix Les mer Lukk

De politiske blokkene i Libanon møtes til samtaler i Dubai. Snart har landet fått ny president, tror Qatars statsminister.

To dager med forhandlinger ser ut til å ha ført til et gjennombrudd i Libanon etter måneder med politisk stillstand. Allerede fredag er det duket for samtaler i Dubai mellom den vestligorienterte regjeringen og opposisjonen med sjiamuslimske Hizbollah i spissen.

– Verken sjiamuslimer, sunnimuslimer eller kristne kan kontrollere Libanon, fastslo Qatars statsminister sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani da han kunngjorde nyheten torsdag.

Temaet for Dubai-møtet er både valget av ny president og hvordan en ny regjering skal se ut. Hizbollah trakk seg for flere måneder siden fra den nåværende regjeringen og krevde nyvalg.

Optimisme

Eksperter mener at det er gode sjanser for at samtalene vil lykkes ettersom Hizbollah har greid å skaffe seg et overtak som regjeringen ikke kan se bort fra.

– Dialogen har gode utsikter rett og slett fordi regjeringen for øyeblikket ikke har noe særlig valg, sier Oussama Safa, som leder Det libanesiske senteret for politiske studier.Avtalen som ble forhandlet fram torsdag, innebærer at Hizbollah opphever blokaden av havna og den internasjonale flyplassen i Beirut. Væpnede Hizbollah-medlemmer skal bort fra gatene, og det er gitt løfte om at det ikke skal brukes våpen for å løse innenrikspolitiske problemer.

Dypt splittet

Men selv om partene skulle bli enige om en politisk løsning, vil den ikke kunne fjerne den dype uenigheten om hva slags framtid nasjonen Libanon bør ha.

En del av befolkningen ønsker seg et vestligorientert land med turisme, forretningsvirksomhet og fornøyelser, mens andre skyr vestlige verdier og vil ha et land som samarbeider med Syria og Iran.

Fortsatt er det også stor uenighet om rollen til Hizbollah, som ble dannet for å bekjempe Israel i Sør-Libanon i 1982.

De siste dagene har Libanon vært preget av den verste uroen siden borgerkrigen ble avsluttet i 1990. Hizbollah har vist muskler ved å sende væpnede styrker inn i sunnimuslimske områder av Beirut, og minst 82 mennesker er drept i kamper i flere byer.

Opphevet lover

Hizbollahs visegeneralsekretær Sjeik Naeem Kassem sa like før avtalen var i havn torsdag at hans organisasjon var rede til å løse konflikten innenfor libanesiske rammer.

– Vi ønsker dialog for å redde Libanons uavhengighet, integritet og landets institusjoner, sa Kassem.

Visegeneralsekretæren lovet videre at Hizbollah ikke vil bruke våpnene sine internt i Libanon.

Libanon har vært uten president siden november i fjor da Emile Lahoud gikk av, men tautrekkingen om hvem som skal etterfølge Lahoud har pågått i 18 måneder. (©NTB)