Jan Petersen gir seg i rikspolitikken

Jan Petersen gir seg i rikspolitikken Les mer Lukk

Jan Petersen gir seg i rikspolitikken. Han har meddelt Høyres nominasjonskomité at han ikke ønsker en ny periode på Stortinget.


Den tidligere utenriksministeren og Høyre-lederen ønsker ikke en ny periode etter valget neste år. Onsdag ga han Akershus Høyres nominasjonskomité beskjed om sin beslutning.

– Neste år vil jeg ha vært på Stortinget i 28 år, og jeg satt 14 år i kommunepolitikken før det. Jeg har vært ordfører, partileder og utenriksminister, og jeg synes i grunnen at jeg har fått med meg det aller meste. Nå tror jeg det er på tide å gi plassen over til noen som er sultne i politikken, sier Petersen til NTB.

Røper ikke planer

Petersen vil ikke røpe hva han skal gjøre etter at han er ute av Stortinget.

– Jeg regner med at det dukker opp et eller annet, men jeg kan ikke spekulere om det nå. Det får en eventuell fremtidig arbeidsgiver ta seg av, når den tiden kommer, sier han.

– Jeg har noen tanker og ideer om hva jeg skal gjøre, så jeg er ikke veldig bekymret, legger han til.

Minnes regjeringstiden

Petersen har vært stortingsrepresentant siden 1981, han var partileder i Høyre 1994-2004 og utenriksminister i Bondevik II-regjeringen 2001-2005. I den nåværende stortingsperioden har han vært leder for forsvarskomiteen.

Han trekker fram tiden i regjering som noe av det viktigste og mest minnerike han har opplevd i årene som politiker.

– Det smakte usedvanlig godt å vinne valget i 2001, å kunne danne regjering. Det viser at det går an å løfte et parti på ganske kort tid. Det står på mange måter som det viktigste resultatet, sier Petersen.

Det utenrikspolitiske engasjementet er et annet område som han vil trekke fram.

– Jeg tror det er viktig at vi har klart å bevare et engasjert ståsted i den vestlige alliansen, og jeg føler jeg har vært med på å bidra til det. Et eksempel er å føre en klar politikk for å bygge opp under den internasjonale rettsorden. Det er møysommelig og langsiktig arbeid, hvor man legger sten på sten. Men nettopp derfor er det så viktig, sier han.

Slutt på politikken

Når valgdagen kommer neste år, er det mer eller mindre slutt med politikk for den mangeårige høyrepolitikeren.

– Jeg har jo ikke noe konkret på politikkens område framover, så nå må jeg vel si at jeg har gjort mitt. Men som tidligere partileder vil man jo alltid henge litt rundt i kulissene, det er det ikke noen tvil om, sier han.

Han føler seg klar for å trekke seg ut av rikspolitikken nå, og er ikke bekymret for overgangen til en ny hverdag.

– Jeg tror det blir helt greit. Det å gå ut av regjering og partilederjobben var det store skiftet. Jeg føler nok at dagen i dag er mye roligere enn det den var den gangen, sier han. (©NTB)