Byer jevnet med jorden i Kina

Den kinesiske hæren er satt inn for å bistå i redningsarbeidet etter jordskjelvet sørvest i Kina. Regn gjør arbeidet svært vanskelig, og det er meldt mer regn i dagene som kommer. Illustrasjon Les mer Lukk

Ingen hus står igjen i byene som ligger ved episenteret til det kraftige jordskjelvet sørvest i Kina, ifølge det kinesiske politiet. Byene er jevnet med jorden.

– Tapene er omfattende. Noen byer har egentlig ingen hus igjen. De er alle jevnet med jorden, sier Wang Yi i politiets krisegruppe på stedet til statlige medier.

Redningsmannskapene har en vanskelig jobb der de desperat graver etter overlevende i ruinene av sammenraste bygninger i Sichuan-provinsen. Regn og uvær gjør jobben enda tyngre, og selv om det er ventet et lite opphold onsdag, kommer nedbøren til å fortsette resten av uka, ifølge det meteorologiske instituttet i Kina.

Kina har utkommandert 100.000 soldater og politifolk til å delta i redningsarbeidet, sier statsminister Wen Jiabao.

Begravet

Det offisielle tallet på omkomne etter jordskjelvet passerte sent tirsdag kveld 13.000. Men tallet er ventet å stige dramatisk etter hvert som redningsmannskapene får bedre oversikt over situasjonen.

Bare i byen Mianyang skal 19.000 mennesker være begravd under ruinene. Minst 7.700 personer har mistet livet i byen Yingxiu ved skjelvets episenter, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge en lokal tjenestemann har kun 2.300 av byens 10.000 innbyggerne overlevd skjelvet, og over 1.000 av de overlevende er alvorlig såret.

Ufremkommelig

Regnet sammen med forskyvningene i jordskorpen, som mandagens kraftige jordskjelv har ført til, gjør faren for jordskred stor.

Jordskred har gjort veiene ufremkommelige mange steder og det er svært vanskelig for redningsmannskapene å ta seg inn til de rammede områdene. Tordenvær har videre tvunget forsvaret til å avlyse lufttransport av forsyninger til landsbyer og byer rundt episenteret til jordskjelvet, som målte 7,9 på Richters skala.

Men onsdag klarte militæret endelig å slippe forsyninger over området.

– To helikoptre har allerede begynt å slippe mat over det jordskjelvrammede området i byen Yingxiu, sier talsperson Li Shiming i forsvaret.

Kinesiske myndighetene skal nå prøve å sende ut over 21 millioner flasker med vann og matrasjoner til de jordskjelvrammede.

Tilflukt

Statsminister Wen Jiabao besøkte onsdag en sportsarena der innbyggere i Mianyang har søkt tilflukt mot etterskjelv og uvær.

– Myndighetene skal ta vare på deg. Myndighetene skal gi deg livsopphold og skolegang, sa Wen til ei jente på om lag ni år.

– Dette er en katastrofe. Siden du overlevde, må du leve livet ditt godt, fortsatte Wen til den gråtende jenta.

Byen har gått fra en travel industriby til flyktningleir som følge av skjelvet, og behovet for forsyninger og hjelp er stort.

– Jeg er kald. Jeg tør ikke sove og er redd for at et hus skal falle over meg, sier 20 år gamle Tang Ling som prøver å holde varmen i en lånt dunjakke. (©NTB)