Skipslaster med vann til tørstende Barcelona

Tankskipet Sichem Defender kommer til havna i Barcelona med en skipslast drikkevann. (Foto: Albert Gea, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

Tørke og varme tvinger Barcelona til å frakte inn vann med skip. Tankeren Sichem Defender er kommet til byen nordøst i Spania med en første skipslast

Tørken er den verste i Spania på 60 år, og har rammet landet rett før sommeren og turistsesongen setter inn for alvor. I Barcelona-regionen er rundt 5 millioner mennesker rammet av kutt i vannforsyningen.

Vannstanden i magasinene rundt byen er bare litt over en femdel av sitt normale nivå. Selv om det kom noe regn i pinsehelgen, må det mye større nedbørsmengder til før det monner, sier fagfolk.

Sichem Defender lå tirsdag i Barcelonas havn, og et annet skip med vann er ventet fra Marseille i Frankrike onsdag. Til sammen skal byen motta ti skipslaster annenhver måned, inntil et nytt anlegg for avsalting av havvann står klart til bruk.

Seks skipslaster per måned vil gi Barcelona 1,66 millioner kubikkmeter vann - omtrent 6 prosent av det regionens 5,5 millioner innbyggere trenger. Myndighetene frykter at hvis tørken fortsetter, vil magasinbeholdningene synke til 15 prosent av det normale.

Da vil vannet være så grunt og utsatt for forurensning, at det ikke lenger kan drikkes av mennesker eller brukes til matlaging. For å unngå en slik situasjon, får folk i regionen nå råd om hvordan de med enkle midler kan spare vann. (©NTB)