- 40 prosent av de omkomne i Burma er barn

En ung kvinne deler ut mat til munker i Burma. FN anslår at 1,2 til 1,9 millioner innbyggere strever for å overleve etter syklonen. Mange av dem er barn. (Foto: Reuters / SCANPIX) Les mer Lukk

Minst 40 prosent av dem som mistet livet i syklonen i Burma, er barn, ifølge Redd Barna.


At så mange ofre er barn, skyldes først og fremst at Burma har en svært ung befolkning. Fire av ti innbyggere er under 18 år.

Foto: Scanpix

Samtidig var barna de mest sårbare da landet ble rammet av kraftig vind og en høy tidevannsbølge som følge av syklonen. Mange foreldre opplevde at barna ble revet ut av armene på dem da uværet satte inn.

– For å være ærlig er det svært sannsynlig at over 40 prosent av ofrene er barn, sier talsmann for Redd Barna, Dan Collinson.

Blant barna som overlevde har mange enten blitt foreldreløse eller kommet bort fra foreldrene.

Journalister som arbeider for nyhetsbyrået AFP, har sett barn som forsøker å fange fisk og krabber i gjørmete kanaler, mens de er omgitt av oppsvulmede lik.

I de hardest rammede områdene i Irrawaddy-deltaet sitter sultne barn kledd i filler og tigger langs veiene.

Mange foreldre fortviler over at de kun har kokosnøtter og bananer å gi til barna sine, og helsetilstanden til de minste er i ferd med å svekkes på grunn av det dårlige kostholdet.

FN anslår at hvert femte barn i katastrofeområdet nå lider av diaré på grunn av mangel på rent drikkevann og elendige hygieniske forhold. (©NTB)