Desperat kamp mot klokka i Kina

En såret mann blir hentet ut fra ruinene av en skole i Dujiangyan i Sichuan-provinsen. Området ble rammet av et svært kraftig og ødeleggende jordskjelv mandag. Foto:Scanpix Les mer Lukk

Hjelpemannskapene kjemper en desperat kamp mot klokka for å redde ut overlevende fra sammenraste skoler, boliger, fabrikker og sykehus sørvest i Kina.


Bare i byen Mianzhu ligger minst 10.000 mennesker begravet under kollapsede bygninger, melder nyhetsbyrået Xinhua. I byen Shifang ligger 2.000 begravet.

– Vi kan ikke miste ett minutt. Ett minutt, ett sekund kan bety et barns liv, sa statsminister Wen Jiabao da han besøkte den jordskjelvrammede byen Dujiangyan i Sichuan-provinsen mandag.

Innbyggerne i Dujiangyan i Sichuan-provinsen leter fortvilet etter folk som ligger begravet under sammenraste hus. Foto. Scanpix

Vil stige

Nesten 10.000 mennesker er bekreftet omkommet i skjelvet, men dødstallet er ventet å stige etter hvert som ruinene blir gjennomsøkt og som redningsmannskapene klarer å ta seg inn til fylket Wenchuan, et fjellrikt område like ved skjelvets episenter.

Mannskapene er på vei til området til fots ettersom veiene er ufremkommelige på grunn av ras.

– Selv om det betyr at vi må gå inn, må vi komme oss fram til det hardest rammede området så fort som mulig, understreker statsminister Wen.

Kina har mobilisert over 50.000 soldater til å drive redningsarbeid.

Sov ute

Skjelvet målte 7,9 på Richters skala og er det verste i landet på 30 år. Innbyggerne i de skjelvrammede områdene tilbrakte natten ute og ber nå om vann og forsyninger fra myndighetene.

– Det er fortsatt desperat behov for telt, mat og medisiner og utstyr til satellittkommunikasjon, sier lederen i kommunistpartiet i Wenchuan, Wang Bin.

– Vi har fortsatt ingen nyheter om situasjonen i kommunene Yingxiu, Wolong og Xankou, som ligger midt i episenteret, sier han.

De tre kommunene har til sammen 24.000 innbyggere. Det kinesiske forsvaret skal sende inn fly til området tirsdag for å prøve å frakte inn hjelp.

Skoler i ruiner

Om lag 900 ungdommer ble begravet da en tre etasjer høy skole kollapset i byen Dujiangyan, og statsministeren innrømmet at katastrofen er verre enn først antatt da han besøkte stedet mandag.

– Vi trenger flere folk til hjelpearbeidet. Vi kan ikke bare basere oss på medisinske team fra Sichuan-provinsen, vi trenger team utenfra, fastslo Wen Jiabao.

På en annen skole overlevde færre enn 100 av 420 elever da skolen ble lagt i ruiner. På en skole i byen Beichuan-regionen har minst 1.000 elever omkommet eller er savnet, melder Xinhua.

Topprioritet

Kinas president Hu Jintao forsikrer innbyggerne i de jordskjelvrammede områdene om at hjelpearbeidet er myndighetenes topprioritet.

President Hu ba i et møte i det kinesiske kommunistpartiets politbyrå alle ledd i statsadministrasjonen om umiddelbart å fokusere på hjelpearbeid og bistand til de rammede områdene, melder nyhetsbyrået Xinhua tirsdag.

– Tid er liv. Gjør kampen mot jordskjelvet og redningsarbeidet til den fremste oppgaven, het det i en uttalelse fra partiet. (©NTB)