Skolebarn døde etter jordskjelv i Kina

I provinshovedstaden Chengdu strømmet folk ut av bygningene i sentrum, og mange som forsøkte å ringe nødnumre fikk kun opptattsignal. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Fire barn omkom og over hundre ble skadd da to barneskoler kollapset i et kraftig jordskjelv sørvest i Kina Myndighetene frykter flere døde og sier mange bygninger har rast sammen.

Beijing (NTB-Reuters-AP): Skjelvet mandag hadde en styrke på 7,8, melder det amerikanske forskningsinstituttet US Geological Survey.

De to ødelagte skolene ligger i en forstad til storbyen Chongqing. Ikke langt unna går grensa mot provinsen Sichuan, hvor skjelvet hadde sitt episenter. Her omkom en person da et vanntårn knakk sammen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Men de lokale myndighetene frykter at dødstallet kan stige. En jordskjelvekspert i Sichuan-provinsen forteller at en hel rekke med hus har rast sammen i byen Dujiangyan.

Stormet ut

Kinas president Hu Jintao har gitt ordre om en omfattende hjelpeoperasjon, og statsminister Wen Jiabao skal allerede være framme i områdene som er hardest rammet. Hæren er satt inn i hjelpearbeidet, melder Xinhua.

I Sichuan-provinsens hovedstad Chengdu strømmet folk ut av bygningene i sentrum, og mange som forsøkte å ringe nødnumre, fikk kun opptattsignal.

– Vi merket sammenhengende rystelser i to eller tre minutter. Alle folkene på kontoret vårt stormet nedover trappene, forteller et øyenvitne i byen.

Området hvor skjelvet rammet hardest, er forholdsvis tynt befolket. Eksperter fra GDAC, en organisasjon for katastrofevarsling som drives av FN og EU, mener det er fare for jordskred. GDAC peker også på at jordskjelvet ble utløst på dagtid, mens mange folk er ute og kjører og på jobb i bygninger som kan rase sammen.

Evakuert

Så langt unna som i Taiwan og Bangkok kunne folk merke jordskjelvet. I Beijing begynte flere store kontorbygninger å svaie. Flere bygninger både i Beijing og Shanghai ble evakuert, blant annet den som huser informasjonskontoret til gruppen som organiserer sommer-OL i den kinesiske hovedstaden.

Jordskjelvet ble utløst nesten 3 mil under bakken, 9 mil nordvest for Chengdu.

Kinesiske jordskjelveksperter advarer om at det kan komme nye skjelv i Beijing på kvelden mandag lokal tid.

Oppdatert klokken 11.05 etter at det er kommet melding om omkomne i jordskjelvet.