Skjebnevalg i Serbia

 Foto: Scanpix.
Serbiske velgere strømmet søndag til valglokalene for å delta i parlamentsvalget, hvor ultranasjonalister og EU-tilhengere kjemper om makten.

43 prosent av de stemmeberettigede hadde søndag ettermiddag avgitt sin stemme i valget, som kan vise seg å bli det viktigste i Serbia siden Slobodan Milosevic ble styrtet fra makten.

– Dette valget er en avstemning om hvorvidt vi skal gi slipp på Kosovo eller kjempe for det. Det er den eneste grunnen til at jeg kom for å stemme, sa en 50 år gammel mann fra Beograd på valgdagen.

Nasjonalistene i Serbias radikale parti og det provestlige Demokratiske partiet har ligget best an på meningsmålingene den siste tiden.

Men ingen av de to hovedmotstanderne kan regne med å få flertall alene i nasjonalforsamlingen. Begge er dermed avhengige av støtte fra mindre partier for å kunne danne regjering, noe som har gjort det vanskelig å spå på forhånd hvilken retning Serbia kommer til å gå etter valget.

Stor-Serbia

De to blokkene representerer svært forskjellige visjoner for landets framtid. Nasjonalistene vil fryse tilnærmingen til EU i protest mot at mange europeiske land har anerkjent Kosovos selvstendighetserklæring.

Tomislav Nikolic, som i praksis leder det radikale partiet, sa nylig i et intervju med NTB at han ønsker å ta makten i deler av Kroatia, gjenforene Serbia og Montenegro og splitte Bosnia i to stater. Samtidig vil han styrke båndene til Russland.

Europeisk framtid

I skarp kontrast til Nikolic’ drøm om et nytt Stor-Serbia jobber Det demokratiske partiet til president Boris Tadic for at Serbia skal fortsette å knytte tettere bånd til EU. Ingen av de store serbiske partiene godtar Kosovos løsrivelse, men demokratene nekter å ofre forholdet til Vest-Europa for å markere sitt syn.

– Jeg er fullstendig sikker på at folket i Serbia kommer til å stemme for sin europeiske framtid – og dessuten bidra når det gjelder vår evne til å forsvare våre legitime interesser i Kosovo, sa Tadic da han avga stemme i hovedstaden Beograd søndag.

Han er overbevist om at Serbia har best muligheter til å hevde sitt krav på den tidligere provinsen hvis forholdet til EU og Vesten er godt.

Lokalvalg i Kosovo

Også i områder med serbisk befolkning i Kosovo var folk med på å stemme inn representanter i Serbias nasjonalforsamling. I tillegg ble det avholdt valg på lokale kosovoserbiske forsamlinger, noe som har utløst skarpe protester fra EU og FN som mener lokalvalget bryter med et vedtak gjort i FNs sikkerhetsråd.

– FN-resolusjonen er ikke en pose peanøtter hvor du kan plukke de bitene du liker. Enten overholder du den fullt og helt, eller så overholder du den ikke, sier en talsmann for FN til nyhetsbyrået Reuters.

Serbiske myndigheter mener på sin side at vestlige land begår et grovt brudd på resolusjon 1244 dersom ansvaret for politi- og rettsmyndighetene i Kosovo som planlagt overgis fra FN til EU i juni. (©NTB)