Fortsatt kritisk i Burma

Røde Kors tar seg av syklonofre i Bogalay, et av de verst rammede områdene i Burma. Foto: REUTERS/International of Red Cross and Red Crescent Societies/SCANPIX Les mer Lukk

Tusenvis av mennesker står langs veiene i Burma og venter på nødhjelp. Hjelpearbeidet går framover, men langt fra raskt nok, påpeker EUs bistandskommissær.

– Jeg oppfordrer myndighetene til å slippe inn flere hjelpearbeidere og la dem dra til de rammede områdene for å jobbe side om side med lokale myndigheter for å hjelpe ofrene, sa EUs kommissær for utvikling og bistand Louis Michel søndag.

– EU-kommisjonen er klart til å gi mer, men midlene vil ikke være mye verdt uten profesjonell distribusjon på bakken, la han til.

Stadig flere sultne og tørste syklonofre står langs veikanten i håp om å få hjelp. En AFP-journalist forteller om minst 10.000 ventende mennesker på veiene fra Rangoon til det sørlige deltaområdet.

Frykter epidemier

Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer om at 1,5 millioner kan miste livet hvis ikke en kolossal redningsoperasjon blir satt i verk. Myndighetene i Burma sier at 28.458 mennesker er omkommet og 33.416 savnet etter syklonen Nargis’ herjinger. Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at 100.000 kan ha omkommet i naturkatastrofen.

– Med et sannsynlig dødstall på 100.000 allerede, er alle faktorene på plass for en helsekatastrofe som kan ende i en 15-dobling av dødstallet i den kommende perioden, sa Oxfams regionaldirektør for Øst-Asia, Sarah Ireland, søndag.

Hun sier at all erfaring fra tidligere katastrofer som tsunamien og jordskjelvet i Pakistan i 2005 viser at uten en øyeblikkelig innsats med viktig hjelp som rent vann, kan det utvikle seg epidemier av kolera, tyfoidfeber og shigella som kan true millioner av mennesker.

Små mengder

Bare ørsmå mengder hjelp har hittil nådd inn i de rammede områdene, en uke etter at syklonen traff.

Søndag fikk den franske hjelpeorganisasjonen Medecins du Monde tillatelse til å delta i utdelingen av nødhjelp i Burma. Organisasjonen opplyste at to av deres folk var framme i Burma for å forberede mottak av en leveranse på 22 tonn nødhjelp.

Militærregimet i Burma har også tidligere tillatt hjelpeorganisasjoner å sende nødhjelp til landet, men har nektet utenlandske hjelpearbeidere å arbeide i landet.

Også FNs matvareprogram har fått distribuere 38 tonn nødhjelp som tidligere er blitt holdt tilbake av burmesiske myndigheter, ifølge BBC. Men organisasjonen understreker at det er behov for betydelig større mengder.

Forliste

Røde Kors i Danmark opplyser søndag at et skip med nødhjelp til over 1.000 mennesker har sunket.

Skipet var på vei fra Rangoon til et av de hardest rammede områdene i Bogalay da det sent lørdag kveld gikk på et tre og forliste. Hjelpearbeiderne om bord er i god behold og noe av lasten som ble brakt i sikkerhet, skulle fraktes videre på sykkel og til fots.

Syklonen er den verste naturkatastrofen i Sørøst-Asia siden tsunamien som rammet området i julehelgen i 2004. Tsunamien krevde 250.000 liv og utløste en enorm internasjonal hjelpeoperasjon i nesten alle de rammede landene.

Norge gir 50 mill.

Regjeringen øker støtten til syklonofrene i Burma til 50 millioner kroner, opplyser Utenriksdepartementet.

– Katastrofen er av et slikt omfang at ingen land ville vært i stand til å håndtere nødhjelpsarbeidet alene. Nå frykter vi at katastrofen øker i omfang på grunn av sykdommer og matmangel, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ifølge en pressemelding søndag.

– Det er avgjørende at det internasjonale nødhjelpsapparatet får slippe inn, ikke bare med nødhjelp, men også med nødvendig personell. Jeg er alvorlig bekymret for situasjonen, fortsetter Solheim.

Norge ga 10 millioner kroner rett etter at katastrofen ble kjent og har nå økt støtten med 40 millioner til de anslagsvis 1,5 millioner menneskene som er rammet. Støtten går via FN-systemet, samt norske, burmesiske og internasjonale organisasjoner.

Norske nødhjelpsartikler var ifølge UD med i et fly som landet i Rangoon søndag. (©NTB)