Hele familier utryddet av syklonen i Burma

En kvinne leter gjennom restene av sitt hjem i nærheten av Kunyangon i Burma, nesten en uke etter at området ble rammet av syklonen Nargis. De fleste har ennå ikke sett snurten av hjelp fra myndighetenes side, og myndighetene vil ikke ha utenlandske hjelpearbeidere i landet. (Foto: Scanpix/Reuters) Les mer Lukk

Den 68 år gamle fiskeren prøver å fortelle hvordan syklonen Nargis feide bort resten av familien hans, men han klarer bare å si noen få ord før han blir overmannet av tårer.

Bogalay (NTB-AP): – Alle de 28 medlemmene av familien min er døde. Jeg er den eneste overlevende, sier Thein Myint. Landsbyen hans ble most i fillebiter av flodbølgen som fulgte etter den voldsomme stormen som rammet Irrawaddy-deltaet for en uke siden.

Thein Myints landsby ligger i et rasert belte av landsbyer rundt Bogalay, som er en av de hardest rammede byene. Tusener av mennesker er døde i området.

Andre overlevende fra andre storfamilier kjemper nå mot sult, sykdom, mangel på rent vann og ensomhet midt i tragedien.

Klamret seg fast

– Vi holdt hardt rundt hverandre, men de store trærne som kom med flodbølgen slo ut to av mine barn og kona mi, sier 70 år gamle Htay Maung som har søkt tilflukt i et buddhistkloster.

Da vinden økte på og kom opp i en fart på 190 kilometer i timen og flodbølgen steg, klatret han sammen med kona og fire barn opp på hustaket der de forsøkte å klamre seg fast.

– Bare to av barna mine overlevde, sier han der han sitter blant gråtende barn, sjokkskadde voksne og andre som klager over at myndighetene hittil bare har gitt dem fuktig og råtten ris.

Sent varsel

– Vi visste stormen var på vei, men vi visste ikke hvor farlig eller dødelig den var. Derfor ba vi som vanlig barna holde seg innendørs, sa en av mennene i klosteret.

– Vi hørte om stormvarselet klokka ett om ettermiddagen, og fem timer senere kom stormen, sier en annen.

Innbyggerne i Bogalay sier at stormen ble varslet over høyttalere i byen, men at omliggende områder der skadene ble mye større, fikk beskjed med brev som ble sendt med båter.

Lidelsene fortsetter

En uke etter orkanen fortsetter katastrofen i de knuste landsbyene fordi det mangler husly og det har vært vanskelig for hjelpearbeidere å komme til.

Mange av dem som ikke har tatt seg fram til Bogalay, overlever under fire eller fem palmeblader som er bundet sammen, omgitt av stinkende dammer med brakkvann.

De bruker blikkbokser til å forsøke å samle regnvann til å koke det lille de har igjen av ris, mens andre forsøkte å tørke ris på veibanen.

Beboerne ramser opp alt det de har behov for: mat, klær, medisiner for sykdommer som ventes å spre seg og for skader mange fikk under stormen.

Ryggen til en mann er rød og råpisket fra grener og trestammer som slo mot ham mens han kjempet i den nesten fire meter dype flodbølgen som feide innover landet i det lavtliggende deltaet.

I begynnelsen trodde myndighetene at 10.000 mennesker hadde mistet livet i Bogalay-området, som meteorologene sier var midt i stormen. Men senere er det ikke oppgitt dødstall. Myndighetene sier bare at 62.000 er døde eller savnet i hele landet. (©NTB)