Anklager Hizbollah for kupp

Foto: Reuters/jamal Saidi/SCANPIX Les mer Lukk

Regjeringen mener Hizbollah har kuppet makten ved å ta kontroll over deler av Libanons hovedstad Beirut. 13 mennesker er drept i urolighetene.

– Det væpnede og blodige kuppet som pågår, har som mål å få Syria tilbake i Libanon og gi Iran tilgang til Middelhavet, skriver regjeringskoalisjonen i en uttalelse lest opp av den kristne lederen Samir Geagea.

Samtidig flykter flere hundre mennesker, deriblant utlendinger og syriske arbeidere, over grensa til Syria for å slippe unna urolighetene. Menn, kvinner og barn står i kø for å komme seg ut av landet ved Arida-grenseovergangen i nord og Masnaa-overgangen i øst, forteller en AFP-reporter.

Hizbollah-bevegelsen tok tidligere fredag kontroll over de muslimske delene av Beirut etter harde kamper mot regjeringsvennlige sunnimuslimske grupper. Minst 13 mennesker er drept og 30 såret i kampene mellom de rivaliserende gruppene.

Flyplass stengt

Bildene fra Libanons hovedstad minner om den blodige borgerkrigen fra 1975 til 1990.

Både flyplassen og havna i Beirut er stengt på grunn av kampene. Regjeringshæren holder seg i bakgrunnen, av frykt for å bli trukket inn i kampene. Hæren risikerer å splittes etter religiøse skillelinjer dersom den engasjerer seg i kamper mot den ene eller andre religiøse gruppen.

Ber om krisemøte

Resten av Midtøsten følger nervøst med på kampene i en tid da forholdet mellom sjia- og sunnimuslimer er svært spent i flere land. Samtidig spøker konflikten mellom Iran og USA i bakgrunnen: Hizbollah er støttet av Iran, mens den provestlige regjeringen har USAs erklærte støtte. USA gjentok fredag sin støtte til statsminister Fuad Sinioras regjering.

Saudi-Arabia tok samme dag initiativ til et ekstraordinært krisemøte i Den arabiske liga i Kairo om situasjonen i Libanon.

Tok TV-stasjon

Skuddvekslingene og eksplosjonene avtok i løpet av fredag, åpenbart fordi Hizbollah var i ferd med å nedkjempe sine motstandere.

Tidligere på dagen inntok en gruppe Hizbollah-tilhengere lokalene til den provestlige TV-stasjonen Al-Mustaqbal (fremtiden) og tvang den til å stanse sendingene. Stasjonen eies av Saad-al-Hariri, som har en lederrolle i den USA-støttede regjeringskoalisjonen i Libanon. Hans avis, som også heter Al-Mustaqbal, ble satt i brann av Hizbollah-tilhengere. Brannvesenet klarte å slukke brannen.

Det ble også skutt en rakett mot det strengt bevoktede huset til Hariri i Vest-Beirut. Ingen ble såret i rakettangrepet.

– Krigserklæring

Kampene startet etter at den provestlige regjeringen tidligere i uka ville stoppe et telenettverk drevet av Hizbollah. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah erklærte torsdag at dersom regjeringen «fortsetter å slå ned på hans gruppe, er det ensbetydende med en krigserklæring».

Kampene de siste dagene er de til nå blodigste i den 17 måneder lange maktkampen mellom opposisjonen, med Hizbollah i spissen, og regjeringen. Den provestlige regjeringen har et svært knapt flertall i nasjonalforsamlingen.

Regjeringen har vært så godt som lammet siden Hizbollahs statsråder gikk ut av koalisjonen i november 2006.

Utenriksdepartementet fraråder nå norske borgere å reise til Libanon. (©NTB)