Clinton trekker seg i juni?

Hillary Clinton trekker seg dersom hun ikke tar igjen Obamas forsprang innen juni, ifølge hennes valgkampleder. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Les mer Lukk

Dersom ikke Hillary Clinton tar igjen Barack Obama innen juni, trekker hun seg som presidentkandidat, ifølge valgkamplederen hennes.

– Hillary Clinton vil gi opp forsøket på å bli presidentkandidat dersom hun ikke har tatt igjen Barack Obamas forsprang i nominasjonsvalget fram til juni, sier valgkampleder Terry McAuliffe.

Clinton og hennes mann, tidligere president Bill Clinton, vil samle seg bak Barack Obama dersom han vinner retten til å møte republikaneren John McCain i presidentvalget i november, ifølge McAuliffe.

– Men det er ingen grunn til at Clinton skal gi opp forsøket på å ta igjen Obama før nominasjonskampen tar slutt 3. juni, sa han torsdag.

Små sjanser

– Jeg fortsetter kampen inntil en kandidat er klar, sa Clinton til pressen onsdag.

Men det er nå bare seks stater som gjenstår i nominasjonsvalget. De små delstatene som er igjen, vil ikke gi Clinton nok stemmer til å vinne nominasjonskampen selv om hun skulle erobre et flertall av delegatene.

Med bare 217 delegater på spill i de siste seks statene, har Clinton ingen realistiske sjanser til å vinne.

Obamas store seier i North Carolina og det knappe tapet i Indiana denne uken, har bare bekreftet Obamas ledelse og lagt et ekstra press på Clinton om å trekke seg.

Obama kan dessuten snart komme til å utrope seg selv til vinner av partiets nominasjonskamp.

– Etter valget i statene Kentucky og Oregon 20. mai vil vi erklære seier, sier en av Obamas rådgivere fredag, ifølge nettstedet Politico.

Superdelegatenes rolle

Dersom Clinton likevel velger å henge med og ikke innrømme nederlag, blir det landsmøtet som tar den endelige beslutningen. Det har skjedd før, senest i 1984 da superdelegatene ble utslagsgivende.

Superdelegatene skal ta stilling til hvilken kandidat som har størst mulighet til å vinne over Republikanernes John McCain i presidentvalget 4. november.

Tidligere har Clintons valgkampleder uttalt at «vinden blåser i retning Clinton», men nå ser det ut til at vinden har snudd.

– Enda to superdelegater har besluttet å gi sin stemme til Barack Obama, sier talsmannen for Obamas presidentkampanje Dan Pfeiffer fredag.

En av dem er kongressrepresentanten Donald Payne, som tidligere har støttet Clinton.

– Det er det vanskeligste valget jeg har tatt noensinne, sier han. (©NTB)