FN raser mot juntaen

 Folk henter vann i en dam for å bruke det i en landsby i Rangoon som ble rammet av syklonen Nargis. Burma vil godta utenlandsk nødhjelp, men ikke utenlandske hjelpearbeidere, opplyste utenriksdepartementet i det lukkede landet fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Militærjuntaen i Burma vil ha full kontroll over hjelpearbeidet etter syklonen, beslaglegger FN-nødhjelp og nekter utenlandske hjelpearbeidere adgang.

Selv vanligvis diplomatiske FN-medarbeidere er sjokkert over juntaens tilsynelatende kynisme.

– Dette savner sidestykke i moderne nødhjelps historie, sier Paul Reyes, talsmann for FNs matvareprogram (WFP) i Bangkok.

WFP stoppet fredag midlertidig sine hjelpesendinger til Burma etter at militærjuntaen tok beslag i to flylaster med 38 tonn proteinkjeks.

– De skulle allerede vært på lastebiler på vei til syklonofrene. Nå er maten stablet vekk på ei flystripe, til ingen nytte, sier WFPs regiondirektør Tony Banbury til CNN.

Men en talsmann for militærjuntaen sier FN-organets påstand om at nødhjelpen er beslaglagt av regimet er «grunnløse beskyldninger».

Frustrerte

I Thailands hovedstad Bangkok sitter en hær av frustrerte hjelpearbeidere som ikke får gjort jobben sin. I nabolandet Burma har over 1 million mennesker akutt behov for nødhjelp. Men militærjuntaen nekter å gi hjelpearbeiderne visum, til tross for hardt press både fra FN og Burmas naboland. Juntaen tar gjerne imot nødhjelp, men vil distribuere den selv.

– Burma er ennå ikke klar til å motta utenlandske hjelpe- og redningsarbeidere, erklærte landets utenriksdepartement som forklaring på at juntaen hadde sendt tilbake et fly med hjelpearbeidere fra Qatar.

Thailands statsminister Samak Sundarajev skulle reist til Burma i helgen for å overtale juntaen til å ta imot hjelpearbeidere, men avlyse turen etter fredagens erklæring.

Hjelpearbeiderne i Bangkok kan uansett ikke vente å få visumsøknadene sine besvart ennå, siden visumkontoret er stengt fredag på grunn av helligdag i Burma og ikke åpner igjen før til mandag.

Millioner rammet

Ifølge FN kan så mange som halvannen million mennesker ha blitt alvorlig rammet av syklonen som feide inn over det lavtliggende deltaområdet i den sørlige delen av Burma. Myndighetene har opplyst at 23.000 mennesker mistet livet og at 40.000 er savnet, men USA mener at så mange som 100.000 kan være døde.

En uke etter at syklonen rammet, venter hundretusener av mennesker fortsatt desperat på hjelp i de hardt rammede byene og landsbyene i Irrawaddy-deltaet. 1 million mennesker kan ha mistet sine hjem.

Frykter sykdom

Det er stor frykt for at smittsomme sykdommer kan koste ytterligere mange tusen menneskeliv. Flere steder må folk drikke vann fra elver der det flyter både lik og dyrekadavre, sier Osamu Kunii fra Unicef i Burmas største by Rangoon.

Hjelpeforsyninger pipler likevel så vidt inn i områdene der råtnende lik fyller elveløp og kanaler. Hittil er elleve fly kommet med forsyninger til Rangoon, men hjelpeorganisasjonene sier det trengs hundrevis av flylaster med nødhjelp for å avverge nye katastrofer.

Flere på plass

Fredag kom fire eksperter fra Det internasjonale Røde Kors til Rangoon. Teamet blir ledet av Hossam el-Sharkawi fra Røde Kors i Norge.

Burmas Røde Kors har 27.000 frivillige som blant annet bistår 70.000 mennesker som har fått midlertidig ly i tolv skoler og pagoder i Rangoon.

Leger Uten Grenser var allerede på plass i Burma da syklonen rammet og har fått tillatelse til å fly inn forsyninger. Et fly med 40 tonn forsyninger vil lande i Rangoon lørdag.

Organisasjonen har personell som er klare til å reise inn så snart de får innreisetillatelse.

Samtidig arbeider juntaen med å forberede lørdagens folkeavstemning om en ny grunnlov som ifølge opposisjonen vil sementere regimets makt.

I radiomeldinger oppfordrer juntaen befolkningen til å stemme ja – uten å nevne syklonen. «Om dere er patriotiske og elsker fedrelandet, må dere stemme ja,» het det i en radioreklame. (©NTB)