Prøvde å redde sine tyske venner

Hjelpeløse ble de fire tyskerne vitner til at deres venner ble sjøens ofre. - De klarte ikke å få dem opp i båten, sier lensmann Tor Flasnes.

FAKTA  
* Fire tyske menn mistet livet da båten de fisket fra kantret.
* De fire er 51, 52, 69 og 70 år gamle og tilhørte alle en fiskeklubb i den tyske byen Zeitz.
* Ulykken skjedde ved Tjeldholmskjæret ved Børøya mellom 1 og 2 kilometer fra tettstedet Bessaker i Roan kommune i Sør-Trøndelag.
* De fire omkomne hadde ikke med seg guide i utleiebåten.
* Det skal ha vært forskriftsmessig sikkerhetsutstyr om bord.
* Årsaken til kantringen er uklar. Sterk motvind, høye bølger og stor fart kan ha medvirket.
* Det var tyske fisketurister i en annen utleiebåt som varslet om kantringen. (©NTB)

Onsdag ettermiddag ble flagget på brygga i det lille tettstedet Bessaker i Roan kommune i Sør-Trøndelag heist på halv stang. Bare timer tidligere mistet fire tyske turister livet fordi de havnet på sjøen etter at båten de fisket fra kantret.

- Det er svært tungt, sier Reinhard Röhling onsdag kveld. Han har sett sine fiskevenner fra hjembyen Zeitz kjempe en nytteløs kamp mot døden i det iskalde vannet. Da det viste seg nytteløst å dra dem over rekka og om bord i båten, satte Röhling og tre andre kursen for nærmeste oppdrettsanlegg for å melde fra til Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

De åtte vennene fra fiskeklubben i Tyskland var delt i to grupper med hver sin båt da de dro ut for å fiske ved 08-tiden onsdag morgen.

- Kunne ikke gjort noe

Da redningsmannskapene endelig kom til stedet, lå de fire skipbrudne livløse i vannet like ved den kantrede båten.

- Forholdene tatt i betraktning, kunne ikke de andre gjøre noe. Det var sørøstlig kuling i området, sier redningsinspektør Stein Solberg ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS). De fire omkomne var 51, 52, 69 og 70 år gamle. Utleiebåten de brukte var en 17 fots aluminiumsbåt og hadde en påhengsmotor med 40 hestekrefter.

- Etter forskriftene

Politiet sier til NTB onsdag ettermiddag at det ikke er noe som tyder på at det var forhold knyttet til båten og utstyret som førte til ulykken.

- Så vidt vi vet var alt etter forskriftene. Vi har ingen indikasjoner på at det var noe galt med båten, sier lensmann Tor Flasnes ved Bjørnør lensmannskontor til NTB. Ifølge avtalen med utleiefirmaet Bessaker Drift var båten og sikkerhetsutstyret om bord helt etter forskriftene.

- Vi kjenner ikke detaljene i hvilke sikkerhetsinstrukser utleier eventuelt ga leietakerne, men det var flyteutstyr om bord. Alt var i henhold til forskriftene, så vidt vi vet, sier lensmann Tor Flasnes til NTB.

Stor aksjon

De omkomne ble onsdag ettermiddag brakt til St. Olavs hospital i Trondheim. Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) fikk melding om kantringen klokka 13 og satte umiddelbart i gang en større redningsaksjon. Et Sea King redningshelikopter, en redningsskøyte og flere andre fartøy ble sendt til ulykkesstedet 1 til 2 kilometer fra Bessaker. Flere lokale fiskebåter deltok i letingen.

- Lokalbefolkningen her i Bessaker er alle sterkt berørt av denne ulykken. Vi føler med dem som har mistet sine, sier rådmann i Roan kommune, Michael Momyr.

Kommunen har aktivert et kriseteam og stiller prest, kommunelege og psykiatere til rådighet for andre tyske turister som føler de trenger det.Torsdag klokken 18 blir det holdt en minnemarkering i Bessaker. Det blir også vurdert å arrangere minnestund for de pårørende på et senere tidspunkt.

Årsak uklar

Årsaken til kantringen var uklar onsdag kveld, men trolig har kraftig motvind, høy sjø og stor fart medvirket. De to båtene var på vei tilbake til land etter værskiftet ved middagstider da Röhling og de tre andre oppdaget at båten bak dem hadde kantret.

- Det kan godt tenkes at det ble brukt flyteutstyr. Virkningene av svært kaldt vann er utmattelse og så død, sier lensmann Flasnes. Ulykkesbåten skal nå underlegges grundig inspeksjon for å finne eventuelle feil, og politiet starter omgående med avhør av de fire vitnene som meldte fra til HRS. Også mannen som leide ut båten til tyskerne skal avhøres.

- Det er ingen grunn til å klandre utleier, sier Flasnes. (©NTB)