Palestinerne godtar våpenhvileforslag

Kloakken renner fritt i gatene i Gaza by fordi mangel på drivstoff gjør at kloakkanlegget ikke fungerer. Nå er håpet at en våpenhvile mellom palestinerne og israelerne kan bidra til å oppheve den israelske blokaden av Gazastripen. Onsdag ble alle de palestinske gruppene enige om et forslag om våpenhvile. – Nå ligger ballen hos Israel, sier en talsmann for Islamsk jihad. Foto: REUTERS/Ismail Zaydah (GAZA) / SCANPIX  Les mer Lukk

Alle palestinske grupper og partier er enige om et egyptisk forslag til våpenhvile med Israel.

– Alle palestinske fraksjoner og partier har akseptert Egypts forslag til våpenhvile med Israel, melder nyhetsbyrået MENA. Byrået siterer kilder nær forhandlingene, som pågår

Illustrasjonsfoto

i Kairo.

Nå skal Egypt overbevise Israel om å gå med på våpenhvilen.

Islamistbevegelsen Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, har tidligere akseptert det egyptiske forslaget. Palestinernes president Mahmoud Abbas ga søndag sin uforbeholdne støtte til forhandlingene.

– Oppløftende

– Det er svært oppløftende for situasjonen i Midtøsten at den vanskelige situasjonen igjen kan løftes opp på et politisk nivå med formål om fred i regionen, sier Olav Akselsen (Ap), leder av Stortingets utenrikskomité.

Akselsen håper at initiativet vil bidra til at Israel opphever restriksjonene mot palestinerne, ikke minst blokaden av Gazastripen.

– Hvis Egypt nå får på plass våpenhvile mellom alle parter, må det internasjonale samfunnet nå følge opp på giverlandskonferansen på fredag, sier Akselsen i en pressemelding.

Mellommann

Egypts etterretningssjef Omar Suleiman vil trolig reise til Israel for å presentere forslaget i løpet av de nærmeste dagene. Egypt har fungert som mellommann under forhandlingene fordi Israel nekter å ha direkte kontakt med palestinske grupper, som de anser som terrorgrupper.

Talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri, sier til AFP at enigheten er et «viktig skritt som slår fast at ballen nå ligger hos Israel».

Ifølge nyhetsbyrået MENA har Egypts president Hosni Mubarak ringt til den israelske forsvarsministeren Ehud Barak for å informere ham om resultatet av forhandlingene. Samtidig reiste Israels statsminister Ehud Olmert på et overraskende besøk til Jordan, der han diskuterte fredsprosessen med kong Abdullah II.

Inkludere Vestbredden

At Islamsk jihad, den gruppen som avfyrer flest raketter mot Israel fra Gazastripen, har sluttet seg til forslaget, sees på som avgjørende. En talsmann for gruppen sier at den vil respektere våpenhvilen, men ikke undertegne den hvis den bare skal gjelde Gazastripen. Islamsk jihad er imot en politisk oppdeling av Gazastripen og Vestbredden.

– Vi kommer til å respektere det som Israel respekterer, men vi vil ikke undertegne, sa talsmann Daud Shahab onsdag.

Han la til at dersom Israel gjennomfører angrep, vil ingen avtale «hindre Islamsk jihad fra å svare». (©NTB)