Rørende møte mellom Josef Fritzls ofre

Rørende møte mellom Josef Fritzls ofre Les mer Lukk

Det første møtet mellom mor og barn, mormor og datter, etter 24 år atskillelse i samme hus gjorde inntrykk på fagfolk ved sykehuset i den østerrikske byen Amstetten.

Amstetten (NTB-Trygve Mellvang-Berg): – Det var bemerkelsesverdig hvor lett de kom sammen, også hvordan mormoren og moren fant hverandre, sier overlege Berthold Kepplinger ved den psykiatriske avdelingen ved sykehuset.

Det var onsndag det rørende møtet fant sted, etter avsløringen av de grusomme overgrepene familien er blitt utsatt for av far- og farfar Josef Fritzl de siste 24 årene.

Kritisk

Tilstanden til det eneste av ofrene som ikke deltok på møtet, eldste barnet til Fritzls 42-årige datter, er imidlertid fortsatt alvorlig.

– Pasienten er i en kritisk tilstand, i koma, og får hjelp til å puste. Men en liten bedring har vært å spore det siste døgnet, kunne overlege Albert Reiter ved sykehuset i Amstetten fortelle pressen tirsdag.

Resten av familien befinner seg nå sammen ved den psykiatriske avdelingen noen kilometer utenfor byen.

Den 42-årige moren og de to andre barna som Fritzl holdt innestengt i kjelleren, er det ifølge Kepplinger lite kroppslig i veien med.

Skjermes

– De er åpenbart bleke etter å ha levd uten dagslys så lenge, og de motoriske ferdighetene til barna er noe hemmet etter det lange oppholdet i de trange rommene, sier Kepplinger.

Barna i kjelleren skal ha lært å skrive og lese, men en del av oppfølgingen vil være skolegang. Samtidig er det flere praktiske forhold som må løses – blant annet er ikke det nest eldste av barna, en 18-årig gutt, formelt østerriksk statsborger.

Omfattende tiltak er satt i verk for å skjerme ofrene for Josef Fritzls overgrep, både de som bodde «normalt» med Fritzl over bakken og de som han mishandlet i kjelleren.

Ifølge fagfolkene er familiens tilstand bra, gitt de særdeles vanskelige omstendighetene.

Både barn og voksne får nå oppfølging av et stort team med psykiatere, psykologer og andre fagfolk.

– Samtidig er vi opptatt av at de finner sammen som familie og at de ikke skal overbehandles, sier Kepplinger.

Fikk kosedyr

Familien er skjermet fra omverdenen i et spesialinnredet rom, men også mer dagligdagse sysler gis plass.

Mandag var en særskilt spesiell dag for den ene sønnen til kvinnen. Guttungen, som var ett av barna som ble skilt fra moren og levde sammen med sine besteforeldre, fylte 12 år – for første gang sammen med sin mor. Dagen ble behørig feiret i sykehuset.

– Gutten hadde gledet seg voldsomt til festen. Han fikk kake og leketøy, sier Kepplinger.

Både lege og et kosedyr sto på gavelisten.

De to barna som var innesperret sammen med sin nå syke søster og moren i kjelleren, opplever nå i virkeligheten det de før bare har sett på TV-en som Fritzl utstyrte dem med.

Frydet seg over kjøretur

Den minste av barna, en fem år gammel gutt, skal ha frydet seg over å få kjøre politibil, da familien ble hentet ut i dagslys av politiet og kjørt i sikkerhet.

Det er usikkert hvor lenge de vil bli holdt skjermet i sykehuset, hvor de følges opp av psykologer og psykiatere.

Familien vil etter hvert også bli avhørt av politiet i forbindelse med saken mot faren, men når det vil skje er fortsatt usikkert.

Legene er spesielt varsomme med å skjerme ofrene for det store kobbelet av pressefolk som følger saken i Amstetten. All informasjon blir gitt gjennom Kepplinger og hans folk på pressekonferanser i byen, mens ingen kommentarer gis i nærheten av sykehusene.

Detaljer om dagliglivet i Fritzls kjeller ønsker ikke verken leger eller politi å gå ut med.

– Vi ønsker at de skal få beholde en grad av verdighet i den vanskelige situasjonen, sier etterforskningsleder Franz Polzer. (©NTB)