Frykter opptøyer i NY

Trent Benefield som ble såret den natten Sean Bell ble drept, reagerte med vantro og sinne da politimennene ble frikjent. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Det er frykt for opptøyer etter at tre politimenn i New York ble frikjent for drapet på en svart ubevæpnet 23-åring i 2006. Amerikanske myndigheter vil vurdere dommen på nytt.

Bildet, som viser den drepte Sean Bell og hans forlovede Nicole Paultre. er fra en minnestund for Bell. Foto: Scanpix.

De tre sto tiltalt for å ha skutt og drept 23 år gamle Sean Bell på hans eget utdrikningslag, idet han forlot en strippeklubb bare få timer før han skulle gifte seg. To av vennene hans ble såret, den ene kritisk, da politiet avfyrte om lag 50 kuler mot mennenes bil.

Hendelsen førte til store protester og demonstrasjoner i New York.

– Ikke skyldig

De tre politimennene ble tatt ut av tjeneste og stilt for retten, men etter en åtte uker lang rettssak slo høyesterettsdommeren i New York fredag fast at de tre ikke kan kjennes skyldige.

Frikjennelsen førte til mindre opptøyer utenfor rettssalen i bydelen Queens. Politiet i New York hadde på forhånd forberedt seg på å håndtere mulige opptøyer.

Høyesterettsdommer Arthur Coopermann mener at politimennenes skyld ikke kan bevises utover enhver tvil. Politifolkene har forsvart seg med at de fryktet et væpnet gjengoppgjør.

Ny vurdering

Amerikanske myndigheter ønsker imidlertid å vurdere om politimennene kan tiltales for brudd på borgerrettighetene, opplyste justisdepartementet fredag.

Sammen med den føderale påtalemakten og FBI skal justisdepartementet gå gjennom saken på nytt.

– De skal gjennomføre en uavhengig gransking av fakta og omstendigheter rundt skytingen som førte til Mr. Bells død, heter det i en uttalelse fra justisdepartementet.

Også i 1999 ble en ubevæpnet 23-åring, Amadou Diallo, drept av politi i New York, og også den gangen ble politiet frikjent.

Det ble avfyrt 41 skudd mot Diallo, og han ble truffet av 19 av dem.

Frifinnelsen den gang førte til store demonstrasjoner og 1700 mennesker ble arrestert.(©NTB)