Høyres landsmøte

Ber FrP jenke seg

 Unge Høyres Torbjørn Røed Isaksen overrakte tre teddybjørner med navnene Lars, Siv og Dagfinn til Høyres partileder Erna Solberg under landsmøtet i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Les mer Lukk

Høyre-leder Erna Solberg går langt i retning av å kreve at det er Fremskrittspartiet som må endre standpunkter på viktige områder for at det skal bli en borgerlig samling ved valget i 2009.

I sin tale til landsmøtet i Høyre fredag sa Solberg at de fire partiene på ikke-sosialistisk side må starte ferden mot et regjeringsskifte ved å dyrke det de har felles. Likevel finner Solberg det påkrevet å understreke at Høyre står ved alle sine inngåtte forlik. Dette kan bare bety at Frp er den som må justere sine standpunkter.

Etter talen presiserte Høyre-lederen at de fire partiene ikke gjensidig må utelukke hverandre eller nedlegge veto mot ulike konstellasjoner. Dette var klart myntet på de to partilederne i sentrum, KrF-leder Dagfinn Høybråten og Venstres leder Lars Sponheim. Begge har sagt et bombastisk nei til ethvert samarbeid med Frp i regjering.

Står ved forlik

– Vi må skape et klima for borgerlig samling, og det gjør vi ikke ved å stadig utelukke ting. Jeg vil holde alle muligheter åpne og slamrer ikke med noen dører. For da stenger jeg samtidig for noen løsninger, og det kommer jeg ikke til å gjøre, sa Solberg.

Hun understreket at Høyre er et ansvarlig parti som står ved alle de forlik som er inngått, det være seg pensjonsforliket, klimaforliket eller enigheten om hvordan handlingsregelen for bruk av oljepenger skal tolkes.

Solberg ga ingen garantier for at de andre ikke-sosialistiske partiene vil samarbeide med hverandre om et regjeringsalternativ. Men til stor jubel fra landsmøtet konstaterte hun at de tre har det til felles at de alle vil samarbeide med Høyre, selv om de ikke vil samarbeide innbyrdes.

– Man ikke vente det umulig av meg, men vi i Høyre legger vårt politikk på bordet, så får velgerne si sitt. Jo større Høyre blir, desto sterkere er sjansen for en borgerlig regjering, sa Solberg.

Ikke stor avstand

Både Kristelig Folkeparti og Venstre har inngått de samme forlikene som Høyre, mens Frp står utenfor alle. I et møte med pressen etter talen ønsket ikke Solberg blåse opp denne uenigheten, hun snarere dempet det generelle inntrykket av at avstanden mellom Frp og de øvrige tre er uoverstigelig.

– Pensjonsforliket skal jo stå i 40-50 år, så her blir det jo ingen endring over natten med en borgerlig regjering. Og på klimaområdet er jo Frps Ketil Solvik-Olsen med på nesten alt det vi står for, sa Solberg.

Den grunnleggende uenigheten om det offentliges pengebruk og fortolkningen av handlingsregelen synes dermed å være det eneste av de virkelig store spørsmålene som fortsatt splitter de fire partiene, rent bortsett fra at altså KrF og V har satt foten ned.

Ensretting og mangfold

Solberg brukte bare en liten del av talen til regjeringsspekulasjoner, selv om temaet dominerte på pressetreffet.

Partilederen ville heller snakke om den liberale arven som Høyre forvalter, og de konservative verdier som partiet står for i dag, og som er noe helt annet enn Aps ensretting og A4-samfunn.

– Nå har vi en regjering som tror at politikerne vet bedre enn borgerne, som tror mer politikk og flere vedtak er svaret på alle utfordringer, og som mener at private og alternativer løsning er en trussel mot fellesskapet, ironiserte Solberg.

Opp mot dette sosialdemokratiske reguleringssamfunnet stilte hun Høyres verdier som mangfold, åpenhet og maktspredning. Høyre tror på menneskene og vil løfte dem fram, ikke holde dem tilbake.

– Høyres mål vil aldri være en stat som er alt for alle. Det gode liv skapes ikke over skatteseddelen alene, sa Solberg.

Fikk kosebamsen Lars

Jubelen sto ellers i taket da Høyre-leder Erna Solberg fikk kosebamsen Lars i gave av Unge Høyre.

Etter en landsmøtetale spekket med finter til Arbeiderpartiet og reguleringssamfunnet fikk Solberg selskap på podiet av Unge Høyres Torbjørn Røed Isaksen.

– Vi vil gjerne gi en gave, Erna, og det har ikke vært lett å finne på noe. Men disse tror jeg du setter pris på, sa ungdomspartiets leder.

Først opp av sekken trakk han en dukke med navnet Siv, deretter en liten bamse kalt Dagfinn og til slutt et gigantisk bamsemonster med navnet Lars.

– Størrelsen gjenspeiler partiledernes ego, ikke partienes oppslutning, forsikret Røed Isaksen mens salen brøt sammen i latter. (©NTB)