- Beijing-OL kan bli terrormål

En pro-Tibet-demonstrant blir arrestert av politiet under Beijing OLs fakkelstafett i Canberra 24. april. (Foto: AFPScanpix) Les mer Lukk

Sjefen for Interpol mener at det er en reell fare for at OL i Beijing kan bli angrepet av terrorister eller at idrettsfolk kan blir angrepet av anti-kinesiske grupper.

Alle land som de siste årene har vært vertskap for OL, har vært bekymret for terrorangrep, ifølge Interpols generalsekretær Ronald Noble. Han mener at de siste Tibet-protestene i forbindelse med fakkelstafetten har gjort sikkerhetssituasjonen enda mer komplisert.

- I lys av de siste hendelsene bør alle land som har deltakere og publikum under Beijing-OL, være forberedt på at grupper og individer som har stått bak volden under den globale fakkelstafetten, kan gjennomføre protester under selve lekene, sa Noble på en sikkerhetskonferanse i Beijing fredag.

Interpol-sjefen ser for seg ulike aksjonsformer: Forstyrrende atferd, blokade av transportårer eller arenaer og mer voldelige aksjoner som angrep på idrettsutøvere og andre personer knyttet til OL.

- Verre er det imidlertid at vi må være forberedt på at al-Qaida eller en annen terrorgruppe vil forsøke å ramme OL med dødelige angrep, sier Noble.

Under sommerlekene i Aten for fire år siden var terrorberedskapen skyhøy. Også USA bidro til de enorme sikkerhetstiltakene. Lekene ble imidlertid avviklet uten noen form for politisk uro eller angrep. (©NTB)