Fengsel vurderer å melde Norge for tortur

 Ila landsfengsel. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Fengselsledelsen ved Ila landsfengsel vurderer å melde Norge inn for den europeiske torturovervåkingskomiteen.

Fengselsledelsen mener selv de begår grove overtramp mot alvorlig sinnslidende fanger som skulle hatt et psykiatrisk behandlingstilbud. Derfor vurderer fengselsledelsen å melde Norge inn for den europeiske torturovervåkingskomiteen, melder NRK.

Ila landsfengsel har flere fanger med alvorlig sinnslidelser. Disse sitter isolert fra de andre fangene. Noen av dem er så syke at de prøver å påføre seg alvorlige skader, eller de gjør forsøk på selvmord. Når selvskadingen og selvmordsforsøkene ikke tar slutt havner de innsatte på isolat og i lærreimer, fordi det ikke finnes andre løsninger. Fengselsdirektør Knut Barkeid forteller at han ikke har annet tilbud til fangene.

– Det er en umenneskelig behandling av syke mennesker. Det som foregår er rettsstridig og i strid med europeiske menneskerettigheter, sier fengselsdirektøren.

– Dette er uverdig og uetisk. Det er på ingen måte medisinsk forsvarlig å være nødt til å ty til sånne grep, sier fengselslegen på Ila, Brita Kumle.

Siden i fjor sommer har både justis- og helsedepartementet blitt løpende orientert om situasjonen, uten at det er funnet noen løsning. Fengselsledelsen vurderer nå å melde Norge inn for den europeiske torturovervåkingskomiteen. Ifølge NRK skal det allerede foreligge et brev i justisdepartementet der Norge og forholdene på Ila er omtalt. (©NTB)