Krig mot mordersneglen

 Landbruksminister Terje Riis-Johansen med et eksemplar av Iberia-skogsneglen under torsdagens sneglekonferanse i Bergen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Les mer Lukk

i må komme på offensiven og slå iberiaskogsneglen tilbake, framholder landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp). Torsdag erklærte han krig mot det plagsomme dyret som her i landet har fått navnet mor

Fakta om brunsneglen  
*Iberiasneglen kom til Norge i 1988 som blindpassasjer på planter fra Europa. Kalles gjerne brunsneglen eller mordersneglen her i landet.
*Har spredt seg til store deler av landet og blitt mer tallrik år for år. Enkelte hageeiere har plukket flere titusener individer i løpet av sesongen.
*Formerer seg ved å legge egg om sommeren. Hver snegle kan gi opphav til 400 nye snegler. Sneglen dør etter et år, mens de nyfødte individene overvintrer i komposthauger, under steiner og i jorden.
*Landbruksdepartementet har bevilget penger og lanserer på en konferanse i Bergen torsdag en plan for bekjempelse av skadedyrene.
(©NTB)

Sneglekonferansen ble innledet med sneglerapp av fire damer fra Nordhordland. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

– Vi må ut og ta sneglene før de tar oss. For meg er dette en form for krig, sa statsråden da han åpnet den nasjonale iberiaskogsneglekonferansen i Bergen.

Han møtte mer enn 200 engasjerte hagedyrkere, og hadde med seg i bagasjen både en handlingsplan mot sneglene og penger til å føre kampen.

Penger og samarbeid

Landbruksministeren har avsatt 3 millioner kroner ekstra til krigen i tillegg til 1,6 millioner kroner som er bevilget tidligere. Dette skal gå til informasjon, forskning, forebygging og bekjempelse.

Blant annet skal lokale ressurspersoner i hagelag og kommuner få kurs slik at de kan rettlede hageeiere og andre i kampen mot sneglene.

Landbruksministeren sier at det må samarbeid til for å begrense herjingene til mordersneglen: Kommuner, borettslag, hagelag og skoler må med i kampen, sier han og satte opp en pris på 10.000 kroner til den som kommer med det beste tipset til bekjempelse av mordersneglen.

Skader landbruket

Mordersneglen kan bli et stort problem også for jordbruket, frykter Riis-Johansen

– Dyrkere av poteter, korn, jordbær og gress kan få problemer som vi ikke overskuer i dag, sier han og viser til at andre fremmede arter har gjort stor skade både på jord og vann i Norge. Et eksempel er lakseparasitten Gyrodactylus, som har kostet flere milliarder kroner. Andre importerte arter har gjort skade for millioner av kroner på skog og jord.

Slå tilbake

– Er målet for aksjonen å bli kvitt disse sneglene her i landet?

– Det har vært en eksplosiv utvikling de siste årene og særlig i fjor. Det første målet må være å slå dem tilbake. Om vi kan bli helt kvitt dem er vanskelig å si, det er et ambisiøst mål. Men vi må komme på offensiven og trenge dem tilbake. Da kan vi gjøre hverdagen bedre for dem som plages av dette i dag. Så får vi se hvor ambisiøse vi kan være, sier Riis-Johansen til NTB.

Forskning

Han sier at vi vet for lite om hvordan sneglene lever her i landet og at forskning blir viktig framover. En del av pengene han legger i sneglekrigen skal derfor gå til snegleforskning. Dessuten må folk bli oppmerksomme på hvordan sneglen sprer seg.

– Hvis sneglene hadde startet på svenskegrensen i 1988 hadde de til nå bare spredd seg til Halden ved egen hjelp. Med vår hjelp har de kommet helt til Bodø, framholdt statsråden under åpningen av sneglekonferansen. . (©NTB)