Tror italiensk mafia vil infiltrere Oslo

Mafia-jegeren Salvatore Boemi advarer mot at italiensk mafia vil etablere seg i Norge i løpet av få år. Nå ber han europeiske leder våkne opp.

– De vil være i Oslo om 20 år, sier Boemi til Financial Times.

Den 64 år gamle italieneren, som tross gjentatte drapsforsøk har brukt mesteparten av sitt liv til å rettsforfølge mafialedere, mener resten av Europa ikke tar på alvor spredningen av italiensk mafia nordover på kontinentet.

Ndrangheta-mafiaen

Etter at den sicilianske Cosa Nostra-mafiaen er havnet på defensiven etter flere fengslinger de siste årene, har den såkalte 'Ndrangheta-mafiaen fra Calabria tatt over som Europas mektigste kriminelle organisasjon.

Med inntekter på anslagsvis 40 milliarder euro i året fra colombiansk narkotikahandel, er 'Ndrangheta nå involvert i alt fra eiendomsmarkedet til russisk oljehandel.

– En middelklasse i mafiaen reinvesterer pengene. Sønnene til de jeg fengslet på 70-tallet er nå aktive, sier Boemi.

Pessimist

Han ser pessimistisk på utviklingen for Europas del, og mener snarest europeiske land må få på plass strengere mafialovgivning. Samtidig bør EU-kommisjonen få en egen anti-mafia-kommissær, mener han.

Han mener drapene på seks italienere i en pizzeria i tyske Duisburg i fjor høst burde fått Tyskland og Europa til å reagere.

– Angrepet i Duisburg var en stort feiltrinn av 'Ndrangheta, siden det viste deres nærvær. Men Europa reagerte ikke. Det var en feil og et nederlag for oss, sier Boemi. (©NTB)