Vil ut av byene

Illustrasjonsfoto: Scanpix
De store universitetene i byene mister studenter til mindre høyskoler i distriktene, viser ferske tall fra Samordna opptak.

Mens færre studenter søker seg til universitetene i Oslo, Bergen og Stavanger, opplever høyskoler som Nesna, Narvik og Volda søkervekst, melder NRK.

Utviklingen er stikk i strid med hva det offentlig oppnevnte Stjernø-utvalget hevdet i sin innstilling. Det pågår nå en diskusjon i Norge om sentralisering og nedleggelse av høyskoler i distriktene.

– Jeg tror debatten rundt Stjernø-utvalgets innstilling har ført til at flere tenker over hvor de vil studere og hva de vil studere, sier lederen i Studentenes Landsforbund, Olav Øye.

Størst fremgang har utdanning innenfor ernæring og maritime fag. Men også andre høgskoleutdanninger, som førskolelærer, har hatt økning i søkertallene.

Regionforsker og rektor ved Høgskolen i Volda, Jørgen Amdam, tror uroen i verdensøkonomien og høye boligpriser i byene er medvirkende årsaker til at studentene søker seg til distriktene.

– Når det går dårligere økonomisk, går det som regel bedre for studiestedene i distriktene og for distriktene som helhet, sier han. (©NTB)