Vil bruke FN mot somaliske pirater

Den franske luksusyachten Le Ponant, her på vei gjennom Suezkanalen, ble tidligere i april kapret av somaliske pirater. De holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i ei uke. Foto: REUTERS/ SCANPIX Les mer Lukk

USA og Frankrike ønsker klarsignal fra FN til å forfølge og arrestere pirater utenfor kysten av Somalia.

De to landene vil om kort tid legge fram et forslag til resolusjon i Sikkerhetsrådet som gir utenlandske regjeringer mulighet til forfølge pirater inn i somalisk territorialfarvann, opplyser Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert.

Initiativet kommer etter en dramatisk økning i piratvirksomheten i farvannene utenfor lovløse Somalia. Disse farvannene har blitt blant verdens farligste. Bare de siste dagene har det vært flere piratangrep.

Flere angrep

Mandag ble et Dubai-registrert fraktefartøy med mat bordet. Piratene forlanger løsepenger for å utlevere skipet.

I Adenbukta ble en japansk oljetanker angrepet med raketter og maskingeværer mandag. Somaliske pirater er mistenkt for å stå bak også dette angrepet.

Det japanske skipet klarte å komme seg unna med moderate skader, men mange hundre liter drivstoff rant ut.

Søndag bordet pirater en spansk fiskebåt med et mannskap på 26. Spania har varslet at de vil sende en fregatt til området, i et forsøk på å få løslatt fiskerne.

Piratene har forlangt løsepenger for skipet og mannskapet.

Luksusyacht

Tidligere i måneden kapret pirater den franske luksusyachten Le Ponant og holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i ei uke. Gislene ble sluppet fri etter at eieren angivelig betalte løsepenger. Piratene ble etterpå tatt i en dramatisk aksjon som involverte et fransk militærhelikopter, og de blir nå stilt for retten i Frankrike.

Ifølge en rapport fra International Maritime Bureau (IMB) har det vært 49 angrep fra pirater mot ulike skip i første kvartal i år. Det er 20 prosent mer enn i samme periode i fjor. (©NTB)