Spent mellom Russland og Georgia

 Bildene er levert ut av det georgiske flyvåpenet og skal vise nedskytingen av det georgiske flyet. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Situasjonen mellom Georgia og Russland er svært spent etter at Georgia har anklaget Russland for aggresjon mot landet.

Beskyldningen kommer etter at et ubemannet georgisk fly skal ha blitt skutt ned av et russisk kampfly søndag.

En talsmann for USAs utenriksdepartement sier hendelsen har skapt bekymring og at man forsøker å skaffe flere opplysninger hos russiske og georgiske myndigheter.

– Men vi er meget bekymret, sa amerikansk UDs talsmann Tom Casey.

Telefonsamtale

Russlands og Georgias presidenter hadde en telefonsamtale om episoden mandag kveld, men samtalen ser ikke ut til å ha løst noen problemer.

Russlands avtroppende president Vladimir Putin anklager Georgias leder for å tilspisse situasjonen rundt utbryterregionen Abkhasia med ubemannede overflyginger.

– Vladimir Putin uttrykte sin overraskelse over det faktum at Georgia bruker flyginger med militære formål over konfliktsonen og understreket at dette er en destabiliserende faktor som øker spenningen, heter det i en uttalelse fra Kreml mandag kveld.

– Vanskelig samtale

På motsatt side anklaget Georgias president Mikhail Saakasjvili Russland for aggresjon mot Georgia. I en TV-tale gjenga han også sin versjon av samtalen med Putin.

– Det var en vanskelig samtale. Jeg krevde kategorisk fra Russlands statsoverhode at aggresjonen mot Georgia stoppes øyeblikkelig, sa Saakasjvili.

Tidligere hadde Georgia brukt sterke ord i en uttalelse fra sitt utenriksdepartement.

– Regjeringen i Georgia fordømmer sterkt den uprovoserte aggresjonshandlingen som skjedde 20. april 2008 i Georgia, het det.

MiG-29

Georgierne opplyser at et russisk jagerfly av typen Mig-29 skjøt ned et ubemannet fly, en såkalt drone, på georgisk territorium søndag.

– Vårt ubemannede fly drev vanlig rekognosering i georgisk luftrom. Det er fullstendig ulovlig for et russisk jagerfly å oppholde seg der, sa oberst David Nairasjvili i det georgiske luftforsvaret.

Georgiske myndigheter har offentliggjort et videoopptak av det som skal være nedskytingen. Opptaket hevdes å stamme fra dronen og viser ifølge georgiske myndigheter et russisk MiG-29 jagerfly som avfyrer en rakett mot dronen. Georgia sier hendelsen skjedde over utbryterområdet Abkhasia.

En talsmann for det russiske luftforsvaret avviser de georgiske påstandene som «tøys».

– Hva skulle et russiske jetfly gjøre over georgisk territorium? sa talsmannen. (©NTB)