Carter: - Hamas vil akseptere Israel som nabo

- Hamas-lederne vil akseptere en palestinsk stat som baserer seg på grensene fra 1967,hevder Carter. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Islamistbevegelsen Hamas er villig til å godta Israels rett til å eksistere, sier USAs tidligere president Jimmy Carter. Betingelsen er at palestinerne sier ja til en slik løsning i en folkeavstemning

Hamas-lederen Khaled Meshaal sa etter et møte med Carter mandag at Hamas vil respektere den palestinske folkeviljen, selv om beslutningen skulle være i strid med bevegelsens overbevisning. Hamas sier samtidig nei til ensidig våpenhvile med Israel.

– De sier at de vil godta en palestinsk stat innen grensene fra 1967, sa Carter med henvisning til områdene Israel okkuperte under seksdagerskrigen for snart 41 år siden. Forutsetningen er at palestinerne selv godtar det, tilføyde han.

– De sa også at de vil godta Israels rett til å leve i fred som en av deres naboer, fortsatte ekspresidenten.

Hemsko

Carter oppfordret israelerne til å forhandle direkte med Hamas og sa at mangelen på slike forhandlinger er en alvorlig hemsko for fredsarbeidet i Midtøsten.

– Vi tror ikke på noen fredsavtale, og slett ikke på noen bærekraftig fred, med mindre man på ett eller annet vis greier å trekke Hamas inn i dette arbeidet, fortsatte Carter.

Israel har ikke villet ha noe med den 83 år gamle fredsprisvinnerens sonderinger å gjøre.

USA har også kritisert Carters beslutning om å møte Hamas og nærmest bagatellisert betydningen av budskapene han formidler. Utenriksminister Condoleezza Rice krever at Hamas først av alt må ta avstand fra all politisk voldsbruk.

Meshaal

Jimmy Carter ga en redegjørelse for sine samtaler med Khaled Meshaal i den syriske hovedstaden Damaskus da han mandag talte til en israelsk tankesmie i Jerusalem. Meshaal sa på sin side at bevegelsen ikke formelt vil anerkjenne den jødiske staten.

– Uten å anerkjenne Israel godtar vi en palestinsk stat innen grensene fra 4. juni 1967 og med Jerusalem som hovedstad. Vi understreker samtidig at palestinske flyktninger har rett til å vende hjem, sa Meshaal på en pressekonferanse i Damaskus.

Han tilføyde at Hamas-ledelsen har gjort det klart overfor Israel at den ikke kan erklære ensidig våpenhvile overfor Israel, slik Carter hadde bedt om. Tidligere våpenhviler har ikke ført til stans i «den israelske aggresjonen», framholdt han. (©NTB)