Stoltenberg gjentok Zimbabwe-kritikk

Simbarashe Mumbengegwi møtte Stoltenberg søndag kveld. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Statsminister Jens Stoltenberg møtte søndag Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi og gjentok kravet om at resultatet fra valget i Zimbabwe må offentliggjøres.

Stoltenberg og Mumbengegwi møttes ved statsministerens hotell i Port Louis på Mauritius søndag kveld.

Møtet kom i stand etter krav fra utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi, som ble rasende over kritikken Stoltenberg høstet spontan applaus for på SADC-toppmøtet tidligere på dagen.

– Jens Stoltenberg er totalt uvitende, tordnet utenriksministeren etter talen, der den norske statsministeren gikk hardt ut mot president Robert Mugabes regime og krevde resultatene fra valget i mars på bordet.

– Zimbabwes regjering må respektere grunnleggende demokratiske regler og menneskerettigheter og forhindre mer vold, sa Stoltenberg blant annet i talen.

– Dette vil få følger. Jeg kommer til å ta dette opp med Stoltenberg senere i dag, raste Mumbengegwi etterpå overfor NTB.

Lot Stoltenberg vente

Søndag kveld ba Zimbabwes utenriksminister om et møte med Stoltenberg, men lot den norske statsministeren vente i nærmere tre timer før han innfant seg på Maritim Hotel i Turtle Bay, utenfor hovedstaden Port Louis.

Møtet mellom de to foregikk bak lukkede dører, og etter tre kvarter stormet Mumbengegwi ut i en ventende bil, uvillig til å svare på spørsmål fra pressen.

– Det var et godt møte, var alt han ville si.

Stoltenberg refererer derimot villig fra samtalen mellom de to, men medgir at det ikke akkurat var noen konstruktiv dialog.

Stoltenberg gjentok

– Jeg gjentok det jeg sa i min tale tidligere i dag. Han gjentok sine vurderinger av valgprosessen i Zimbabwe, forteller statsministeren.

– Jeg understreket veldig tydelig at det Norge mener, deles av de aller fleste land i verden. FN har gitt uttrykk for det, EU har gitt uttrykk for det, nordiske land har gitt uttrykk for det og nå også Den afrikanske union; nemlig at valgresultatet må offentliggjøres umiddelbart uten nye utsettelser og at det må respekteres, sier Stoltenberg.

Bekymret over volden

– Jeg sa også at vi er dypt og sterkt bekymret for situasjonen i Zimbabwe, både den manglende offentliggjøringen av valgresultater, den humanitære situasjonen og de veldig omfattende rapportene om bruk av vold, sier Stoltenberg.

– Vi er helt uenige i hva som kreves for å få ordnet opp i den alvorlige situasjonen i Zimbabwe, sier han.

– Norge har diplomatiske forbindelser med Zimbabwe, vi har ambassade og ambassadør der, og da er det i pakt med norske tradisjoner å ha en dialog og snakke sammen, også når vi er dypt uenige, understreker han.

– Helt uenige

Zimbabwes utenriksminister gjentok ikke de harde utfallene han kom med mot Stoltenberg tidligere på dagen.

– Ikke på samme måte, men han ga uttrykk for de samme synspunktene, nemlig at han er uenig med Norge og de aller fleste andre land i verden i vurderingen av hva som skal til for å skape demokrati i Zimbabwe.

– Vi er ganske enkelt helt uenige, konkluderer Stoltenberg. (©NTB)