Kaos truer et voldsherjet Zimbabwe

Folket i Zimbabwe og et utålmodig verdenssamfunn må vente i enda noen dager på resultatet fra presidentvalget i landet. Stemmene fra valget på nasjonalforsamling skal telles om, mens kaos truer landet

Stemmene telles på nytt i Zimbabwe. (Foto: Scanpix)

Den afrikanske union (AU) er i ferd med å miste all tålmodighet med president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF, som anklages for å forsøke å fuske til seg seieren i et valg de har tapt. AU krevde søndag at tallene kommer på bordet straks.

Men organisasjonen som samler 53 afrikanske land mante også til ro og besinnelse. Opposisjonen i Zimbabwe hevder at minst ti mennesker er drept i uroligheter etter valget 29. mars, flere hundre ligger på sykehus med store skader og 3.000 familier er drevet på flukt.

Tsvangirai

– Jeg kan bekrefte at ti av våre tilhengere er omkommet. Fire av dem mistet livet i løpet av de siste dagene, og de ble ofre for politisk vold begått av tilhengere av regjeringspartiet, sier opposisjonspartiet MDCs leder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai.

Regjeringene i andre afrikanske land står under stadig økende internasjonalt press med krav om at de må gjøre noe aktivt for å løse krisen i Zimbabwe. Det en gang velstående landets økonomi ligger i ruiner, inflasjonen er på 165.000 prosent og 85 prosent av befolkningen på vel 13 millioner er uten arbeid.

– Zimbabwe ligner en krigssone, rapporterer nyhetsbyrået APs medarbeider Angus Shaw fra Harare. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch rapporterer på sine nettsider om «torturleirer» der folk fra ZANU-PF har torturert tilhengere av opposisjonen, ifølge både øyenvitner og folk som selv har vært ofre for slike overgrep.

Arrestasjoner

Tilhengere av MDC sier ifølge fjernsynskanalen CNN at en ny bølge av arrestasjoner av opposisjonelle begynte tirsdag i forrige uke etter at opposisjonen hadde oppfordret til generalstreik. Streiken ble lite effektiv, men politiet brukte anledningen til en ny aksjon mot regimets motstandere, het det på CNNs nettsider søndag.

Blant de arresterte var to nyvalgte parlamentarikere, to av MDCs informasjonsarbeidere og en journalist som snakket med dem, sa MDCs advokat Andrew Makoni til TV-kanalen. – De ble beskyldt for å ha tent på en buss, noe som er helt på jordet ettersom de overhodet ikke hadde vært i nærheten av bussen, framholdt Makoni.

Forholdene i Zimbabwe ligner nå en krigssituasjon, sier MDCs generalsekretær Tendai Biti ifølge den britiske rikskringkastingen BBC. Han ber både FN og afrikanske ledere gripe inn for å forhindre at volden i landet kommer helt ut av kontroll. (©NTB)