Ragde mest populær

 Anne B. Ragde selger best i bokklubben. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Blant mange attraktive forfattere, var det først og fremst Anne B. Ragde, Jo Nesbø og Unni Lindell som fanget lesernes oppmerksomhet i fjor.

Jo Nesbø. Foto: Scanpix.

Ikke siden Lars Saabye Christensen kom med «Halvbroren» har De norske Bokklubbene solgt så mye av en tittel som de gjorde med Ragdes «Ligge i grønne enger». Den ble solgt i 72.000 eksemplarer.

Også Jo Nesbøs «Snømannen» med den alkoholiserte etterforskeren Harry Hole i hovedrollen og Unni Lindells «Honningfellen» oppnådde lesernes gunst med henholdsvis 50.000 og 48.000 solgte eksemplarer.

Når det gjelder sjangere, er interessen størst for romaner og noveller. Men også krimbøker scorer høyt.

I en ny leserundersøkelse Bokklubben.no har foretatt, svarer 47,7 prosent av medlemmene at de leser hver dag. Tilsvarende tall for befolkningen generelt ligger på rundt 34 prosent.

– Oppløftende tall

– Vi tror at det å løfte fram noen forfattere i jungelen av bøker, inspirerer mange til å lese – og lese mer, sier informasjonssjef Marit Borkenhagen i De norske Bokklubbene til NTB.

Unni Lindell. Foto: Scanpix.

Hun sier at det de tallene som kom fram i undersøkelsen av folks lesevaner var oppløftende på mange måter.– Over 30 prosent av våre medlemmer oppgir at de leser 20 bøker eller mer i året, mens to tredeler er oppe i ti eller flere. Det er gode tall, sier Borkenhagen.

Vil lese mer

Ni av ti som besvarte undersøkelsen oppgir at om de fikk tid, skulle de ha lest ti eller flere bøker i året. Andelen som ville ha lest over 20 bøker i året om tiden hadde strukket til var hele 60 prosent.

11.000 personer har deltatt og besvart den elektroniske Quest-backundersøkelsen som ble gjennomført i perioden 28. januar til 29. februar i år. Noen av spørsmålene i undersøkelsen er de samme som har vært brukt i leserundersøkelser foretatt av MMI og SSB. (©NTB)