Sigøynerliga for retten etter innbruddsraid

Nå kommer rettsoppgjøret etter den store aksjonen mot det politiet mener er en rumensk innbruddsliga som herjet i Oslo i vinter.

Politiet beslagla tyvegods for flere millioner kroner i den omfattende aksjonen mot rumenske sigøynere i hovedstaden i vinter. Av de 40 som ble pågrepet ble 33 personer varetektsfengslet.

Mandag starter rettssaken mot de ni personene politiet mener har begått de groveste forbrytelsene.

Utvist fra landet

– Flesteparten fikk forenklede forelegg og ble utvist fra landet, mest av prosessøkonomiske årsaker. De som blir stilt for retten er de ni vi mener har begått flest vinningsforbrytelser, sier politiadvokat Mona Brandmo til NTB.

Alle på tiltalebenken er rumenere, ifølge politiadvokaten.

I løpet av noen måneder før og etter årsskiftet ble det begått en rekke innbrudd på flere steder i Oslo. Tiltalebeslutningen som er tatt ut mot de ni personene omfatter 60 punkter, hvorav 37 er grove tyverier.

– Pendlet i kriminalitet

I hovedsak er åtte av dem tiltalt for å ha begått innbrudd, grove tyverier og heleri, mens to av de ni har eid boliger i Oslo som de skal ha leid ut til rumenerne. Politiet mener de to var klar over at leiepengene stammet fra kriminelle handlinger.

Det ble også funnet store mengder tyvegods på de to aktuelle adressene.

– Personene i saken dreier seg i hovedsak om folk som pendlet i vinningsforbrytelser. Etter politiets mening kom de hit til landet utelukkende for å gjøre brekk, sier Brandmo.

Saken starter i Oslo tingrett mandag. Det er satt av åtte dager til hovedforhandlingen. (©NTB)